ДВТ проследило Влади листе кандидата за тужиоце

БЕОГРАД: Држано веће тужилаца проследило је Влади Србије листе кандидата за шефове 50 виших и основних јавних тужилаштава у Србији.
d
Фото: Tanjug/ Z. Žestić, ilustracija

На листама се, како Танјуг сазнаје, налазе кандидати са до 3 бода разлике, којим их је оценила Комисија ДВТ за њихове програме за поступање и унапређење рада јавног тужилаштва.

На једној листи се тако налази и по више кандидата, а Влада од њих треба да Скупштини Србије предложи једног или више кандидата за избор за јавног тужиоца.

Избори за тужиоце треба да се окончају пре краја године, пошто на мандат од шест година треба да ступе 1. јануара 2022.

На листи кандидата за шефа Тужилаштва за организовани криминал је актуелни први човек тог тужилаштва Младен Ненадић, док су кандидати за Вишег јавног тужиоца у Београду актуелни Апелациони јавни тужилац Томислав Килибарда, заменик Вишег јавног тужиоца у Београду Ненад Стефановић и Први основни јавни тужилац Љубивоје Ђорђевић.

На овим изборима поред Тужиоца за организовани криминал и Вишег Јавног тужиоца у Београду бирају се шефови за још 18 виших и 30 основних јавних тужилаштава.

Према Закону о јавном тужилаштву, јавног тужиоца на предлог Владе, бира Народна скупштина на период од шест година и он може бити поново биран.

Влада предлаже Народној скупштини једног или више кандидата за избор на функцију јавног тужиоца са листе кандидата коју је утврдило ДВТ.

Претходно ДВТ доставља Влади листу једног или више кандидата за избор на функцију јавног тужиоца.

У случају да ДВТ предложи Влади само једног кандидата, Влада може вратити предлог ДВТ, каже Закон.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести