Еди Рама се састао с Тачијем

ПРИШТИНА: Премијер Албаније Еди Рама састао се у Приштини с председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем.
Edi Rama Tanjug/D. Kujundžić
Фото: Tanjug/D. Kujundžić

Како је јавила приштинска "Коха диторе", састанак Раме и Тачијем у скупштини у Приштини се, као и претходни, одржава без присуства медија.

Рама је у дводневној посети Косову, након оптужнице коју је Специјални суд за злочине ОВК поднео против Тачија и лидер Демократске партије Косова Кадрија Весељија, пренело је Косово онлајн.

Албански премијер се данас већ састао с Весељијем, лидером Покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем, као и са премијером Авдулахом Хотијем, председницом скупштине Вјосом Османи и лидером НИСМА Фатмиром Љимајем.

Рама је раније данас на Твитеру објавио да је дошао у Приштину да чује и сазна више о оптужницама, додајући да ће то ући у историју правде као "мрља 21. века".

"Ако се потврди оптужница, подносим оставку"

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи изјавио је данас да ће "истог часа" поднети оставку ако буду потврђене оптужбе против њега из оптужнице Специјалног суда за злочине тзв. ОВК и поручио да ће се суочити с тим оптужбама.

Тачи се обратио јавности пет дана након што је специјализовани тужилац у Хагу против њега поднео оптужницу на разматрање која га терети за ратне злочине и злочине против човечности, преноси Радио Слободна Европа.

Тачи тврди да је "политичке грешке у миру можда правио, али ратне злочине никада".


Тачи: Случајност или сплетка? Онемогућен састанак у Белој кући

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је је објављивање оптужнице против њега "учинило немогућим" одржавање састанка представника Београда и Приштине у Вашингтону, оценивши да је тиме отклоњена могућност за постизање мира између две стране.

У обраћању јавности преко видео поруке која је прослеђена медијима из његовог кабинета, али постављена и на његов Фејсбук профил, Тачи је рекао да не зна да ли је "случајност или сплетка" то што је оптужница објављена баш док је он био на путу у Вашингтон, где је 27. јуна требало да се одржи састанак, на инцијативу америчког изасланика Ричарда Гренела, који је отказан после објављивања оптужнице.

Ниједна добра намера или велика воља за правдом не могу оправдати измишљање медијске бомбе за инкриминацију шефа државе Косово, баш у тренутку када би дијалог са Србијом могао ући у нову фазу, захваљујући директном ангажовању Беле куће, рекао је Тачи.

Он је оценио да, "у пракси правде цивилизованог света", објављивање оптужнице, пре него што је правосудно тело одобри, представља огроман скандал, преноси Радио слободна Европа.

Никакав злочин, наводни или чак почињен, не оправдава јавно линчовање, рекао је Тачи.


Чак и кад бих се вратио у мрачна времена (председника Србије Слободана) Милошевића, урадио бих исту ствар, одговарајући на метак непријатеља метком жељним слободе, не чинећи грешке према грађанима српске, ромске или албанске националности, казао је Тачи.

Тачи је поручио да неће дозволити да, како је рекао, "ове лажне оптужбе одвлаче пажњу Косова од заузимања места у међународној заједници, као чланице Уједињених нација, НАТО и Европске уније".

Он је у обраћању преко видео поруке, која је прослеђена медијима из његовог кабинета, али постављена и на његов Фејсбук профил, рекао да је Европска унија поступила с двоструким стандардима у погледу Београда и Приштине, преноси Косово онлајн.

Он је рекао да док "Србија напредује на свом путу ка чланству у ЕУ, Косово не ужива чак ни слободу кретања".

Тачи тврди да се "Косово 21 годину суочава са правним процесима за ратне злочине на свом простору, док, са друге стране, ратне злочине у Србији прати гробна тишина".

Тишина Србије још је тежа услед тишине међународне заједнице, рекао је Тачи.

Он тврди и да две деценије подржава оснивање међународних судова за гоњење починилаца ратних злочина и поручио да од тога неће одустати.

Тачи је рекао да је раније схватио да ће борци тзв. ОВК платили високу цену.

Ово је цена за слободу Косова, оценио је Тачи.

Поручио је и да је уверен да ће он, као и неки други његови пријатељи из времена рата, доказати своју невиност, баш као, подвукао је, и његов "брат из крви рата" Кадри Весљи, некадашњи председник косовске скупштине, против кога је такође објављена оптужница.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести