Експертски тимови Београда и Приштине у Бриселу

БРИСЕЛ: Експертски тимови Београда и Приштине састаће се данас и сутра у Бриселу, како би наставити рад у оквиру дијалога Београда и Приштине.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Делегацију Београда предводиће директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а Приштине новопостављени координатор у дијалогу Скендер Хисени.

У Бриселу најављују да ће се данас на експертском нивоу разговарти о темама започетим на првом физичком састанку на високом нивоу, у наставку дијалога Беогрда и Приштине.

Косово и Србија су позвани да пошаљу своје експерте, како би наставили да се баве питањима покренутим на састанку лидера прошлог ћетвртка, поручила је портпаролка ЕУ Набила Масрали.

У Европској служби за споље послове додају да не желе да износе детаље плана и агенде разговора, што је био случај и с техничким разговорима током ранијих година дијалога Београда и Приштине у Бриселу. На питање Танјуга како виде оцену премијера Косова Авдулаха Хотија да "нема техничког дијалога, већ само дијалога о међусобном признању, у Бриселу кажу да "не коментаршу изјаве других", али и наглашавају да је специјални предстваник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио "експертски састанак" за ову недељу, а следећи састанак на "високом политичком нивоу" за почетак септембра.

И директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да на агенди разговора неће бити питање међ'усобног признања као што, каже, инсинуирају у Приштини, већ економска сарадња, питање несталих и расељених и обавезе које је приштинска страна преузела Бриселским споразумом.

Превасходно ћемо разговарати о економској сарадњи, како да се вратимо на наше тржиште на КиМ где је српска роба више од 20 месеци била протерана, изјавио је раније данас Ђурић.

Како је навео, разговараће се и о несталима са КиМ, којих је око 1. 500, као и о стварању предуслова за повратак протераних и расељених са КиМ.

На састанку 16. јула у Бриселу председник Србије Александар Вучић и Авдулах Хоти су разговарали о питањима несталих и интерно расељених особа као и о економским односима Београда и Приштине.

Председник Србије том приликом је најавио да ће експерти наставити техничке разговоре о могућим гробним местима, питању повратка интерно расељених са КиМ којих је укупно 220.000, од чега 177.000 Срба.

Вућић је тада подсетио на чињеницу да се на КиМ након конфликта на своја огњишта вратило само 1,9 одсто протераног становништва, што је најмањии проценат у свету.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести