Ескобар: Косовска влада да формира ЗСО

ПРИШТИНА: Косовска Влада обавезала се да ће имати Заједницу српских општина, а САД очекују да Косово и Србија испоштују претходне обавезе, изјавио је заменик помоћника државног секретара САД и изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар.
Gabriel Eskobar/state.gov
Фото: state.gov/Gabriel Eskobar

Он је за приштински Репортери рекао да САД позивају косовску Владу да спроведе одлуку Уставног суда и изврши укњижбу земљишта манастиру Високи Дечани.

Ескобар је казао да САД не диктирају и неће диктирати шта ЗСО треба да ради, или које треба да буду њене надлежности, јер је то суверена одлука коју косовска влада мора да донесе.

Постоје разни модели који функционишу, међу којима су и они који би омогућили бољу локалну координацију без другог нивоа власти или извршне власти, истакао је он и додао да САД позивају косовску владу да пажљиво размотри ове моделе.

Говорећи о томе да ли ће Косово испунити захтев државног секретара Ентонија Блинкена и спровести одлуку Уставног суда из 2016. о враћању земљишта манастиру Високи Дечани, Ескобар је казао да је став САД јасан и да се у овом случају ради о владавини закона, а не о етничкој, политичкој или верској припадности.

Он је додао да САД и даље позивају Приштину да спроведе одлуку Уставног суда из 2016. године и укњижи земљиште.

Важно да становници с правом гласа могу да гласају

САД сматрају да је важно да становници Косова који имају право гласа на српским изборима могу да гласају, рекао је Ескобар.

Он је за приштински Репортери казао да су САД подржале претходне подухвате ОЕБС-а, не само да се спроведе гласање на Косову, већ и да се директно олакша процес гласања и на тај начин обезбеди њихово адекватно одржавање прихватљиво за косовску владу.

САД то нису сматрале и не сматрају претњом суверенитету Косова, који је, ако могу да додам, неприкосновен, навео је он.

Ескобар је додао да САД поздрављају прилику да разговарају са косовском владом о налажењу решења и аранжмана који су за њу прихватљиви, пружајући могућност гласања онима који имају право гласа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести