Ескобар: Очекујем да ЗСО буде тема разговора у Бриселу

ВАШИНГТОН: Специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је данас у онлајн конференцији за медије у региону да САД очекује примену свих раније потписаних споразума између Београда и Приштине и да на предстојећем састанку Беогада и Приштине 18. августа у Бриселу тема буде и формирање Заједнице српских општина.
a
Фото: Tiker

"Морају да се започну разговори о формирању ЗСО, као што је то рекао амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао Аљбину Куртију током његове недавне посете Вашингтону", рекао је Ескобар.

Он је поновио да је став САД да ви раније постигнути споразуми треба да се импелментирају укључујући и формирање ЗСО.

"Тако да желимо да видимо дискусију на ту тему када се две стране састану", истакао је Ескобар одговарајући на питање медија из Србије да ли САД има механизам којима би могао да натера Приштину да примени договор о формирању ЗСО.

Надам се да ће после овог састанка доћи до помака у примени овог као и споразума о несталима и енегетици, додао је Ескобар.

Казао је да САД будућност Србије и Косова види у ЕУ и да у том смислу подржавају напоре ЕУ да олакшава дијалог две стране.

Ескобар: Очекујемо напредак до 1. септембра о документима и таблицама

ВАШИНГТОН: Специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да очекује да ће до 1. септембра, до када је Приштина одложила примену одлуке о документима и таблицама, бити постигнут напредак и по том, али и осталим питањима у дијалогу Београда и Приштине.

Он је тако одговорио на питање новинара на онлајн конференцији шта ће се променити за месец дана пошто је проблем у вези са применом одлуке о документима и таблицама на КиМ само одложен, али не и решен.

"Ја не бих рекао да је просто проблем одложен, већ пре да је отворена могућност да се дође до одговарајуће решења, које ће допринети интеграцији у региону и стабилности", рекао је Ескобар.

Како је рекао, претходни споразум је био привремен и временски ограничен и очекивало се да Србија да предлог за дугорочно решење.

"И још се томе надамо, али се истовремено надамо и широј дискусији како две стране могу да крену напред у стварању прилика за боље односе, слободу кретања и већу интеграцију у Европу. И мислим да ће овај месец бити искоришћен да се направи прогрес не само за дозволе већ за шира питања у дијалогу", навео је Ескобар.

Такође, Ескобар се, како је рекао, нада да ће две стране саме доћи до компромиса и да је то циљ дијалога под окриљем ЕУ.

Каже да је бриселски дијаог већ дао неке смернице када је реч о слободи кретања.

Поновио је да је тренутно на снази привремени споразум са стикерим и да мора бити замењен сталним решењем, које не треба

доживљавати као нешто што ће значајно преоменити зивиоте.

Једноставно, рекао је он, возила треба да буду регистрована по законима Косова.

Додаје да решење треба да обезбеди слободу кретања не само, како је рекао, на Косову и са Србијом већ у целом региону.

Ескобар каже да би такво решење значајно стабилизовати регион.

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести