ЕУ лидери позивају на спровођење свих споразума укључујући ЗСО

БРИСЕЛ: Лидери Европске уније су данас усвојили закључак о дијалогу између Београда и Приштине.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Закључак, у који је Тан‌југ имао увид, "наглашава хитну потребу за напретком у нормализацији односа између Косова и Србије", додаје да је европски предлог "историјска шанса" за европску перспективу и позива да се спроведу све обавезе, "укључујући споразуме из 2013. и 2015 године о стварању ЗСО".

"У светлу недавних тензија на северу Косова, Европски савет наглашава хитну потребу за напретком у нормализацији односа између Косова* и Србије кроз дијалог уз посредовање ЕУ, који води високи представник", пише у документу.

У другом пасусу, Европски савет "поздравља недавни европски предлог који има за циљ да односима између две стране да нову и трајну основу, за који сматра да је историјска прилика коју треба да искористе обе стране, посебно у циљу остваривања европске перспективе".

Закључци садрже и трећи пасус који позива обе стране да спроведу своје обавезе у оквиру дијалога.

"Европски савет апелује на обе стране да спроведу, у потпуности и без услова, обавезе на које су се обавезале у оквиру дијалога, укључујући споразуме из 2013. и 2015. године о стварању Асоцијације/Заједнице општина са српском већином", наводи се у тексту.

У складу са европском праксом, уз реч "Косово" стоји звездица, којом ЕУ означава да "ово одређивање не доводи у питање ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244/1999 и Мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова".

Пре почетка самита ЕУ, високи представник Жозеп Борељ је изјавио да ће данас да информише лидере о ситуацији у дијалогу између Приштине и Београда и да их обавести о последњим дешавањима. 

Он је поновио да је европски предлог на столу и упутио позив  "лидерима [Србије и Косова] да се врате у Брисел ускоро, за неколико недеља, како би дефинитивно изгурали овај предлог".

 "Замолићу лидере за снажну подршку како би се избегла било каква ескалација и замолићу их да озбиљно раде на овом предлогу, који је једини начин да покушамо да решимо и нормализујемо однос Косова и Србије. Ишли смо из кризе у кризу. Сада је време за деескалацију и конструктиван рад", нагласио је Борељ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести