Европска служба за спољне послове објавила Имплементациони анекс Споразума

БРИСЕЛ: Европска служба за спољне послове објавила је на свом сајту Имплементациони анекс Споразума о путу нормализације односа између Србије и тзв Косова, документ чије је делове синоћ, приликом обраћања прочитао председник Србије Александар Вучић и најавио да ће га детаљно представити јавности данас у 11 часова.
e
Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

У саопштењу Спољне службе ЕУ, наводи се да је овај Анекс интегрални део Споразума.

"Косово и Србија се у потпуности обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и овог Анекса и спровести све своје обавезе које произилазе из њих, експедитивно и у доброј вери. Стране примају к знању да ће Споразум и Анекс за имплементацију постати саставни делови одговарајућих процеса придруживања Косова и Србије ЕУ", наводи се у документу.

Како се додаје, стране такође примају к знању да ће посредник, ЕУ, одмах након усвајања Споразума и овог Анекса започети процес промене мерила за Поглавље 35 за Србију како би се рефлектовале нове обавезе које проистичу из Споразума и овог Анекса.

Дневни ред Косовске Специјалне групе за нормализацију ће подједнако одражавати нове обавезе Косова које проистичу из Споразума и овог Анекса, наводи се у саопштењу и додаје да су стране сагласне да као хитно питање прихвате Декларацију о несталим лицима, како је договорена у оквиру Дијалога уз подршку ЕУ.

"Да би имплементирало члан 7, Косово одмах покреће преговоре у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање адекватног нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима о дијалогу које је одредио посредник ЕУ", наводи се у Анексу.

Додаје се да су стране сагласне да у року од 30 дана успоставе Заједнички комитет за праћење, којим председава ЕУ. Спровођење свих одредби ће бити обезбеђено и надгледано од стране Заједничког одбора за праћење.

"Да би се имплементирао члан 9, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се формирао инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију. Исплата неће бити извршена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у потпуности извршене.

У тексту се наводи и да се Косово и Србија слажу да ће се сви чланови спроводити независно један од другог, и додаје да редослед ставова овог Анекса не доводи у питање редослед њихове имплементације.

Такође, наводи се да се Косово и Србија слажу да неће блокирати примену ниједног члана.

Све расправе у вези са имплементацијом Споразума одвијаће се у склопу дијалога који води ЕУ.

"Косово и Србија признају да свако непоштовање својих обавеза из Споразума, овог Анекса или претходних споразума о дијалогу може имати директне негативне последице по њихове процесе приступања ЕУ и финансијску помоћ коју добијају од ЕУ", закључује се у документу.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести