Европски порески обвезници уложиће у Србију огроман новац

БЕОГРАД: У наредних седам година Србија и регион добиће осам милијарди евра у гранту, и још 20 милиона више кроз различите пројекте, што је за Србију од огромног значаја, истакао је председник Александар Вучић након састанка с европским комесаром за проширење Оливером Вархеијем.
v
Фото: Tanjug (video)

Вучић је, током заједничког обраћања, изразио искрено задовољство због посете комесара Вархеија, за којег је истакао да је искрени пријатељ Србије, који је уложио напоре да унапреди преговарачки процес који Србију води ка пуноправномк чланству у ЕУ.

Пренео је да се најконкретније говорило о будућности Србије и економском пакету.

Веома сам захвалан ЕУ на великој подршци, коју ће у наредних седам година, а нарочито од 2023. године, пружити Србији и региону. Захвалан сам европским пореским обвезницима који ће уложити велики новац у регион, истакао је Вучић.

Он је нагласио да ћемо за тих седам година добити, као регион, 8 милијарди у гранту и још 20 милиона преко тога кроз различите пројекте.

То је за Србију веома важно, истакао је Вучић.

Навео је да је најзначајнији пројекат да се направи комплетна интерент мрежа у сеоским подручјима, да свака сеоска школа има компјутер, што је, каже, иако на први поглед мали пројекат, вредан чак 73 милиона евра.


Кључно опредељење је ЕУ, приче о суспензији глупост

Председник Александар Вучић поручио је да је кључно опредељење Србије пут у Европску унију, а да, како је рекао, шпекулације о суспензији преговора, не може да коментарише.

То што би желели неуспешни политичари и у чему виде једини спас, нећу да коментаришем, рекао је Вучић на констатацију да његови политички опоненти кажу да је у Извештају Србија лоше оцењена, да није на европском путу, и да неће бити.


Ми јуримо да изградимо највише путева и пруга и верујем да ћемо имати још већу подршку ЕУ, додао је Вучић.

Навео је да је Србија захвална на 40,3 милиона издвојених за изградњу аутопута Ниш-Мердаре, који много значи Србији.

Изразио је наду да ће Србија после 2023-2024. године моћи да рачуна на помоћ за изградњу пруге Краљево - Рудница, аутопута Беоргад - Сарајево, пруге Београд - Шид - Загреб.

То су веома важни пројекти, велики ствар које радимо с ЕУ, рекао је Вучић.

Прихватам "кривицу", спреман да одговарам само свом народу

Председник Србије рекао је да прихвата кривицу за све оно што је у политичком делу извештаја Европске комисије забележено као недостатак.

Вучић је тоном, којим је говорио на прес конференцији о овој теми, ставио до знања да то што му се пребацује има своје објашњење, и истакао да је спреман да одговара само свом народу и објасни му за шта је "крив".

Он је, након разговора с европским комесаром за проширење и суседску политику Оливером Верхејијем, пренео новинарима да су разговарали и о ономе што је негативно оцењено у Извештају ЕК.


Има један пројекат, директно уперен против интереса Србије

Председник Србије Александар Вучић открио је вечерас да је европском комесару Оливеру Вархејију указао на један пројекат у региону, који конкурише за средства из пакета помоћи ЕУ, за који сматра да је директно уперен против интереса Србије.

Он на заједничкој прес конференцији није прецизирао о којем пројекту је реч.

Мислим да је саслушао шта сам имао да кажем, рекао је Вучић.

Вархејију је изразио захвалност на посети и великој борби да би обезбедио већи новац за наш регион.

Радујемо се сваком евру који долази, истакао је Вучић и додао да је Србија задовољна и када комшије добију новац, јер је то, каже, добро за цео регион и развој наше земље.

Верујем да ћемо успети већу блискост да успоставимо с њима, додао је он.

Захвалио се и Урсули фон дер Лајен, Шарлу Мишелу и свима који су, како каже, озбиљно радили да се Србији и региону помогне.


Најотвореније сам говорио о мојим пропустима, ономе за шта сам ја крив. Не морају да оптужују сви други неког другог, ја преузимам све на себе. Бићу спреман увек и у сваком тренутку да одговарам свом народу и објасним за шта сам крив, нагласио је Вучић.

Указао је да има посебних критика на његов рачун у Извештају ЕК - да је користио функцију председника Републике и тиме придобијао гласове за своју страначку листу, те додао да је током ковида... али није наставио ту тему.

Одговараћу када дође време. Прихатио сам сву кривицу и рекао да сам одговоран. Спреман сам да сносим сваку врсту последица, пре свега код грађана Србије. Али, нећу од њих крити да сам за те ствари одговоран, додао је он.

Вучић је рекао да је увек добро видети извештај Европске комисије, политичке и економске ствари.

У економији нису имали шта да кажу, јер смо бољи од њихових земаља. Ово је годишњи извештај и не могу да анализирају претходних 100 година, где би нашли што шта, а у протеклих годину дана Србија је једна од најбољих у Европи, истакао је Вучић.

Казао је да је што се тиче других ствари, за које смо негде похваљени, негде критиковани, има добрих ствари, као што је све оно што је напредовало у парламенту.

Извештај, каже, прихвата, као врло добро.

Устаћу за сваког ко је погинуо у неком сукобу

Вучић је прокоментарисао информацију која је процурила у јавност да је, заједно с представницима Националног конвента, на предлог једног од њих, одао пошту Албанцима који су пронађени у масовној гробници у Батајници, речима да ће устати за сваког ко је погинуо у неком сукобу, уз наду да сукоба више неће бити.

Вучић је тако одговорио на питање да објасни да ли је тачна информација да је на састанку с Националним конвентом стојећи одао почаст страдалим Албанцима.

Он је рекао да је, иначе, на састанку договорено да се у јавност не износи шта је говорено и шта се дешавало на том скупу.

Знам да ја ником нисам говорио шта се збивало, а и да то представници ЕУ, амбасадори нису. Довољно о части и моралу оних који су изнели у јавност информације са скупа, рекао је он.

Вучић је казао да се на том скупу трудио да одговори на свако питање, саслуша све људе, чује њихово мишљење, да се са некима сагласио, са некима није.

Један од присутних, мислим Наим Леон Бешири, рекао је у једном тренутку да устанемо и одамо почаст погинулим Албанцима. Сви су устали, и ја као пристојан човек увек ћу устати. Увек сам спреман да одам почаст сваком убијеном човеку. Наравно да ћу да устанем. Је л' није требало да устанем зато што су у питању били Албанци?, казао је он.

Вучић је рекао да не жели да говори о томе да ли се радило о трику, али да елементарна пристојност налаже да устане.

Што неко нема морала па износи у јавност нешто за шта је договорено да се одржава под правилом „четам хаус рул“...мени је потпуно чиста савест, рекао је он.

Економска помоћ део слагалице нове стратегије према региону

Комесар за проширење ЕУ изјавио је, после састанка с Вучићем, да ЕУ жели дугорочно више да буде ангажована на Западном Балкану и да је Економско инвестициони план за регион део слагалице нове стратегије према региону и Србији.

Путујем по региону у покушају да свима објасним да испуњавамо оно што смо обећали, рекао је Вархеји и подсетио да је то обећао још у фебрару, када је последњи пут боравио у Београду.

Каже да ће ЕУ економски помоћи региону и Србији и да ће управо код Србије то бити највидљивији део, као и да је циљ да регион и Србја из кризе изазване ковидом изађу као победници.


О Извештају ЕК о Србији

Европски комесар Оливер Вархеји изјавио је да је с председником Србије разговарао и о годишњем извештају Европске комисије о Србији и да је приметио да је направљен известан напредак, али да још мора да се уради.

Охрабрујемо владу која ће бити формирана и да подржи хитно спровођење реформи које морају да иду истовремено са инвестицијама, да би могле да се реализују, рекао јре Вархеји на заједничкој прес конференцији.

Он је истакао да ЕУ владавини права придаје велику важност.

Мораћемо да кренемо да радимо с владом да убрзамо рад, како би постигли све циљеве, како би се нова поглавља отворила, рекао је Вархеји.


Србија је била веома фокусирана на борбу против ове пандемије и сада можемо да се фокусирамо на другорочни привредни оправак и зато сам овде да вам пренесем добре вести, казао је европски комесар.

Истакао је да је еконоско - инвестициони план "тежак" девет милијарди евра у грантовима бесповратне помоћи и да ће бити обезбеђене финансијске гаранције с међународним финансијским партнерима.

Фото: Tanjug (video)

Циљ да се поромовише заједничко регионално тржиште

Европски комесар за проширење и суседску политику изјавио је да на Западном Балкану види нека "уска грла" попут недостатка инфраструктуре, због чега су промењене трговинске руте.

Како је рекао, план помоћи Западном Балкану је испројектован да има регионалан ефекат.

Циљ је да се промовише заједничко регионално тржиште, на основу плана Вучића и Раме. То нам је потребно да се максимум извуче из плана. Израдили смо план да сви из региона учествују у њему, рекао је европски комесар.

Железница, путеви, зеленија економија. . . Мислимо да овај регион може да расте као целина. Има велики потенцијал који може да доведе и људски капитал и потребне су нам везе међу свим престоницама, рекао је Вархеји.

Он је додао да се током израде плана помоћи Западном Балкану фокусирао и на то да се пронађе начин за нова радна места, али и одговарајућу инвестициону климу.

Средства из пакета помоћи - 2024.

Вархеји процењује да би регион и Србија 2024. године могли да очекују прва средства на основу Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан.

Он је тако одговорио на питање да ли и када регион и Србија могу очекивати конкретна средства на основу пакета помоћи ЕУ, уз констатацију да је реч о његовој "скромној процени".

Комесар верује, како каже, да средства могу стићи и раније, уколико сви из региона добро осмисле пројекте, али да их најпре треба осмислити и направити неку врсту акционог плана за њихову реализацију, те сачекати крај преговора о вишегодишњем финансијском плану ЕУ.

Морамо да седнемо, и то колико сутра, с различитим земљама и да почнемо да осмишљавамо реализацију, односно спровођење плана. Што пре то завршимо, то ћемо пре моћи да ангажујемо средства, а 2024. је скромна процена. Мада, мислим да можемо и боље од тога, рекао је Вархеји.


Кинези показују интересовање, ми имамо бољу понуду

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархеји рекао је да није улога ЕУ да говори о сарадњи Србије с "трећим земљама", да види да КИна показује занимање за инвеатирање у Србију, али да ЕУ има "бољу понуду".

Вархеји је, одговарајући на питање новинара шта ЕУ замера Србији због сарадње с Кином, подсетио да ЕУ и њене чланице представљају највећег инвеститора у региону, па и Србији.

Покривамо 70 одсто инвестиција и још више трговинске размене и то се не мења, и не очекујем да ће се мењати. Напротив, с економско инвестиционим планом очекујем још дубљу интеграцију Србије са ЕУ. На томе радимо и то нам је циљ, поручио је он.

Вархеји је казао да није улога ЕУ да говори о односима Србије с трећим земљама.

Наравно да бисмо волели да се Србија нама придружи и зато смо на сто изнели привлачну понуду. Увек је боље имати позитиван план. Видим да кинески инвеститори показују занимање, али мислим да имамо бољу понуду, закључио је он.


Указао је да, уз то, ЕУ чека последњи део преговора о вишегодишњем финансијском плану у Савету, те ће, наводи, формалан рад на свим тим пројектима почети тек када тај оквир буде дефинисан.

Вархеји је указао да у плану за Западни Балкан има више од 10 флексибилних пројеката које је ЕУ понудила региону за реализацију.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести