Евроскептицизам (ни)је важнији од сујета

На недавној оснивачкој сесији Државотворног покрета Србије прочитано је писмо бившег лидера ДСС-а Војислава Коштунице у којем је навео да „оснивање ДПС-а даје наду да ће се једног дана у Србији

истражујемо: десница између фрагментације и предизборног укрупњавања

 опет повести озбиљна опозициона политика и на тој основи створити реална политичка алтернатива садашњем државном беспућу”. У протеклих годину дана у десном корнеру српског политичког спектра почело је да делује неколико политичких организација, а ускоро странка постају и Двери, и већ се поставља питање да ли ће то додатно разводнити  “јасну, бескомпромисну  и суштинску  опозициону  снагу”, о којој као нужној потреби често говори актуелна председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић...

– Демократска странка Србије, Двери и група патриотских интелектуалаца су, подсетићу, потписали „Божићни проглас”. Од тада су нам се придружиле неке мање локалне странке, удружења и појединци, попут Синише Ковачевића, чувени драмски писац, али и председник организације Српски отаyбински фронт. Дакле, нема разводњавања, већ има укрупњавања уз ојачавање опозиционог капацитета – каже за „Дневник” Санда Рашковић Ивић.

По њеним речима, патриотски блок је отворен за даље сабирање базирано на, како је рекла, „вишку сличности, а не разлика”:
– Критеријум остаје евроскептицизам, анти-НАТО, успостављање дугорочно одрживог концепта економског патриотизма, одбрана Косова и Метохије у саставу Србије и чвршће повезивање са Русијом. При томе, однос према овој штеточинској власти треба да буде критичан, и то не само селективно. Наш Патриотски блок и ДСС се залажу за уређење Србије као јаке правне државе засноване на демократским принципима. Дакле, кључ су демократски принципи, па тако никога не терамо да нам приђе.

Санда Рашковић Ивић се при томе оградила од оног дела “патриотских снага” које сарађују с режимом...
– Морам да констатујем да онај ко сарађује са овим режимом на републичком нивоу, не може себе да назива родољубом. Јер, родољубиве снаге не би предале КиМ у руке антисрпске квази државице и НАТО сателита. Патриоте не би продавале Телеком, не би продавале земљу и оранице странцима и од свог народа правиле кметове... Не ради се, иначе, у нашем програму само о чувању Устава, преамбули, заштити КиМ и евроскептицизму. Ми говоримо и о концепту економског патриотизма који предвиђа другачији приступ економији, запошљавању, помоћи селу, обнови српске привреде... А то је могуће само ако се Србија ослободи стега и правила која јој намеће Европска унија.

На питање да ли је реално очекивати да та алтернатива заједно наступи на првом следећем изласку на биралишта, Санда Рашковић Ивић најављује да ће патриотски блок на локалним изборима наступати заједно где год је то могуће, а да ће сигурно формирати једну листу на покрајинским и републичким изборима. У то да ће бити предизборног укрупњавања на десници уверен је и политички аналитичар и уредник „Нове српске политичке мисли” Ђорђе Вукадиновић:
– Фрагментација је већ дуже на делу и на левом и на десном полу српске политичке сцене. И то је процес који је делом условљен унутрашњом динамиком и фрустрацијом због лоших изборних резултата 2012. и 2014. године, а делом је последица чињенице да власт директно или индиректно подстиче те поделе.

Међутим, сада смо сведоци да на том националном делу политичког спектра имамо наговештаје озбиљнијег укрупњавања, иако и ту још има много разногласја. 
По Вукадиновићевим речима, за разлику од радикала, који традиционално неће ни са ким, иако их је то већ два пута коштало изборног неуспеха, други су очигледно извукли поуку...

– Премда евроскептицизам јесте заједнички именитељ свих ових странака, идеолошке сличности ни до сад нису биле пресудне када је реч о српским политичким уједињавањима или разједињавањима, него су много важнији лични односи, интереси и сујете. Уосталом, да је до програмских блискости, ДСС, СРС, Двери и низ других странака били би заједно и 2012, а поготово 2014. Али нису били и на последњим парламентарним изборима практично је 15 одсто гласова са тог политичког пола бачено. То је очито некима био наук и сада покушавају да такву грешку не понове – појашњава Вукадиновић. – У сваком случају, уверен сам у то да је пред нама период уједињавања не само на десном делу политичког спектра, него и на оном левом, „проевропском”. Јер, сви полако схватају да ће их у супротном СНС све прогутати, као што их је у великој мери већ прогутао. И у циљу опстанка ће морати или да се удружују, или ће постати политички мртваци.

Мирослав Стајић

Мирчић: Да видимо ко ће на којој страни остати

Први човек радикала у Војводини Милорад Мирчић истиче да у Србији данас реално више нема ни програмске ни политичке поделе на левицу и десницу, већ да постоји само подела на оне који су за улазак у ЕУ и оне који неће тим путем. „Када је реч о сарадњи евроскептика, хајде да прво видимо ко ће остати доследан, ко ће заиста остати веран тим принципима. Уосталом, и доскора еврофанатични СНС сада као да полако прелази међу евроскептике. Али ако неко данас изрази резерву према уласку у ЕУ, то не значи да сутра неће похрлит Бриселу у загрљај. Зато је важно да се прво јасно искристалише ко је на којој страни, па да онда видимо да ли можемо да сарађујемо”, објашњава Мирчић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести