Фабрици: ЕУ је солидарна, цифре пакета помоћи то показују

БЕОГРАД: Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оценио је данас да Европска унија јесте показала солидарност у борби против вируса корона, што, каже, показују велики износи новчаних средстава које је издвојила не само за чланице, већ и за земље које су на путу да то постану, али и за Блиски исток и Латинску Америку.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Одговарајући на питање новинара како види критике на рачун ЕУ да није била довољно солидарна, као и да је Италија остала “сама да се бори са епидемијом”, Фабрици је поручио да би било добро, пре него што се таква оцена изнесе, “сагледати комплетну ситуацију на терену”.

Уз то, Фабрици је подсетио да здравствени систем није у надлежности Европске уније, већ на нивоу сваке земље појединачно, али да постоје многе друге ствари које ЕУ може да реши у кратком временском периоду услед потешкоћа.

У том смислу, Фабрици је навео да су сва средства из механизама солидарности ЕУ покренута и употребљена, циркулација заштитне опреме је гарантована од стране Европске комисије, Фонд за здравство је пуштен у износу од пет одсто БДП сваке земље.

Осим тога, додаје Фабрици, Европска централна банка је покренула 750 милијарди евра програм куповине обвезница да би се каматне стопе одржале нискима, 540 милиона евра је издвојено за сузбијање незапослености, Европска инветициона банка је одредила одређена гарантна средства за мала и средња предузећа, основан је Фонд за опоравак…

“Ако ово зовете недостатком солидарности, можда би требало мало више да сагледате чињенице, а мање тај неки спининг у медијама. У овом тренутку, морамо да будемо веома обазриви са оним што говоримо и ја то покушавам будем и да покушавам да видим шта се дешава на терену”, поручио је Фабрици.

Истиче и да нема “другог учесника у свету” који је ставио 16 милијарди евра за помоћ другима - пакети за источно партнерство, пакет за Блиски исток, пакет за Латинску Америку…

“Нико други то не ради, и ми не желимо да узимамо неке заслуге и да нас нешто због тога хвале, већ да нас гледају као некога ко у тренутку потешкоће помаже. Мислим да такве критике ЕУ не заслужује”, закључио је Фабрици.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести