Вучић: Србија привржена путу у ЕУ, задржава право на свој став

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са представницима ЕУ и амбасадорима земаља чланица Уније, да је Србија захвална Европској унији на помоћи, подршци и солидарности у борби против Ковида 19, али и раније, да остаје привржена путу у ЕУ, али и да задржава право на сосптвени став о сваком питању.
vucic
Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Вучић је, после готово два сата разговора са представницима ЕУ, истакао да Србија недвосмислено остаје на путу ка ЕУ, да наставља са усклађивањем са узусима и правилима ЕУ, али да задржава право да увек изнесе свој став о сваком питању, у складу са демократским принципима Уније.

"Имали смо добар, отворен и веома дуг састанак. Разговарали смо о свим важним темама", рекао је Вучић новинарима.

Пренео је да је исказана сагласност о свим важним стварима, а извесне разлике исказане су само по питањима везаним за Косово, попут приступања ЕНТСО.

Председник Србије је истакао да је недвосмислен став Србије да се налази на европском путу.

"Желим да поновим недвосмислен став Србије, а то је да се налазимо на европском путу, да желимо да своју земљу уређујемо по европским узусима и правилима, да разуеммо све ствари које се дешавају у ЕУ, као и да никога не молимо ни зашта . Различите ставове смо имали само око питања ЕНТСО и енергетских питања на Косову, као и других питања око Косова. Што се свега другог тиче, имали смо изузетан састанак, веома добар за нас. Србија ће свој европски пут наставити на транспарентан начин и радо ће прихватати све добре речи које долазе из ЕУ, тако и критике, али ће себи дати за право да мисли својом главом и да на њих одговори. Демократија припада свима и имамо право да изнесемо своје мишљење по сваком питању", нагласио је Вучић после двочасовног састанка.

Председник је поручио да је Србија изузетно захвална ЕУ, на финансијској помоћи и на свакој другој врсти подршке и солидарности, коју је у Унија показивала и у ранијем периоду, и сада у борби против вируса корона.


Фабрици и Вучић о замеркама ЕУ с почетка пандемије

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да чињенице говоре да је ЕУ уз Србију, а председник Србије Александар Вучић истакао да је ЕУ променила приступ с почетка пандемије и да је захвалан на помоћи.

Председник Вучић је рекао да стоји иза сваке речи коју је раније изговорио и да је то било истинито, али после промене одлуке ЕУ истиче : "Кажем хвала на помоћи и подршци".

Вучић каже да је о солидарности ЕУ изговорио само проистојне речи, подсетио да су тако говорили и многи други европски лидери, као и сама Урсула фон дер Лајен, да је солидарност изостала у случају Италије.

"Ми не треба да се додворавамо никоме и зато говорим оно што мислим", казао је Вучић.

"Солидарност је на делу у бројевима и чињеницама и то је оцигледно", поручио је Фабрици на заједничкој конференцији за новинаре, на питање да прокоментарише раније изјаве председника Вучића о мањку европске солидарности..

Фабрици је додао и да је председник већ одговорио о европској солидарности, "дао вам је бројеве и дао вам је све бројеве о насој солидарности на делу".

"Било је коментара о недостатку солидарности, али ако погледате бројеве Европски савет је преузео мере и имамо јасно упутство да морате радити са другима и Србија заслузује посебно место и посебну пазњу", истакао је Фабрици.

"Србија је земља која приступа ЕУ и то је најпривилегованији израз односа са неком земљом. ЕУ има 1.000 потешкоћа, умрлих, теска су времена али ако сагелдамо чињенице и даље смо уз Србију. Зато је Европска комисија дала глобални одговор од 16 милијарди, а 700 милиона евра намењено је за Западни Балкан и важан део иде Србији", рекао је Фабрици.

Он је рекао да су увећани сви механизми према Србији, о чему говори и заједницки споразму о набавкама медицинског материјала по коме је Србија изједначена са чланицама ЕУ.

"У правом смислу то је солидарност", истакао је Фабрици додајући да су позитивни исходи да Србију приблизи ЕУ, бројни механизми које смо препорзнали, и треба да радимо на тој перспективи.

"Србија је на ЕУ путу и захвална је европским пријатељима на помоћи", закључио је Вучић.


"Ми смо на тој врсти финансијској помоћи и подршци, пореским обевезницима ЕУ, и земљама чланицама које су такву одлуку донеле. То је за нас велика ствар и век ћемо то умети да поштујемо", рекао је председник Србије.

Подсетио је да је ЕУ определила 93 милиона евра помоћи, 15 милиона за хитне нанабвке, а 78 милиона за подршку економском оправку.

Такође, издвојено је и више од четири милиона за робу, чији ће највећи део стићи у мају.

Вучић је навео да Србија сада има нешто више заштитине опреме него што је потребном чак и нешто више респиратора, него што је неопдходно сада, те указао да смо спремни, ако је то потребно било којој земљи чланици ЕУ, да им их уручимо у року од 12 сати.

Указао је да је пренео молбу да ЕУ што пре донесе битне одлуке у вези фонда за опоравак, јер што је Унија јача то ће привредни опоравак Србије бити снажнији и бржи.

Такође, указао је на чињеницу колико је важна економска сарадња са ЕУ, подсетивши да 68 одсто, односно две трећине робне размене везано за ЕУ.

„Наша укупна робна размена прошле године је износила 26 милијарди евра, а пре само десет година била је на 10 милијарди евра. То показује колико Србија напредује, али и наш однос са ЕУ у економском смислу. То показује и колико смо зависни од тржишта ЕУ, и зато смо срећни када Савет ЕУ може да донесе одлуку и доносе амбициозне планове за улагање", подвукао је он.

Вучић је казао да је Србија посебно заинтересована за компаније које раде у нашој земљи и будуће инвестиције.

"Изразио сам огромну захвалност компанијама из ЕУ које су претрпеле тежак ударац у оквиру пандемије и у нашој земљи, које су спремне да у што краћем периоду наставе са радом, да брину о својим радницима. Представнци појединих земаља су рекли да највећи део комапнија неће да отпушта радмнике већ да ће да брине о њима. Ми смо захвални на томе и гледаћемо да створимо услове, не угрожавајући здравље људи, за наставак рада компанија, како би губици били што нижи“, нагласио је он.

Вучић је указао да је у протеклих десет година прилив инвестиција из Уније достигао 10 милијарди евра, подвукавши да је од великог значаа да се настави.

У складу с тим, најавио је, додатне пакете субвенција и подстрекавајућих мара за долазак инвеститора из ЕУ.

„Имамо компаративне предности према другим земљама“, подвукао је он.

Вучић је, у име Србије и њених грађана, изјавио саучешће свим земљама ЕУ због страдалих у оквиру пандемије ковид 19. „Људи у Сбрији искрено жале за сваким човеком у ЕУ, а наш солидарност показивали смо у разним ситуацијама. Веома смо захвални на пажњи и верујемо да ће та солидарност у будућности моћи да буде још израженија и још боља него што је била у овом периоду“, истакао је он.

Пренео је да је било речи и о политици проширења, као и да су једни другима захвалили на одличној сарадњи по питању репратријације, повратка наших грађана у Србију, а њихових у њихове земље, претежно Ер Србијом, али и порпуштањем аутобуса, чиме смо показали да можемо да имамо добру сарадњу.

Рекао је велико хвала чланицама, посебно на изванредној сарадњи током пандемије.

Изразио је захвалност на разговорима са лидерима землаја ЕУ, као што су Мађарска, Словенија, Хрватска, Бугарска, али и немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном, који су, како је подвукао, били од изузетног значаја и значили велико охрабрење за грађане Србије.

Пренео је да је разговарао и са гувернером италијанске покрајине Венето Луком Зајом, да је понуђена подршка и том региону Италије у тренуцима када је то било тешко и важно.

„Верујем да смо својим понашањем у региону показали да можемо да пружимо своју солидарност и помоћ и са онима са којима не размењујемо увек најлепше речи“, подвукао је он захваливши се и европском комесару за проширење Верхељу на изванредној помоћи коју је пружао.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести