Фабрици: Пажљиво читам писма која ми стижу...

БЕОГРАД: ЕУ сматра да избори у Србији треба да се одрже и да сви треба да учествују на њима, а на политичким лидерима је да донесу одлуку о томе, изјавио је данас шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.
fabrici
Фото: Tanjug (Vladimir Džuverović)

"Није на ЕУ да одлучује о томе, то није моја улога, нити улога ЕУ. Наша улога је да наставимо да примењујемо мере које су две стране договолиле по питању избора, а на политичким лидерима је да донесу одлуку. Ако мене питате да ли треба учествовати на изборима, ја кажем "да", рекао је Фабрици гостујући у емисији "Прави угао" на РТВ.

Упитан о писму које му је упутио председник Странке слободе и правде Драган Ђилас и како објашњава незадовољство међу неким вођама опозиције начином на који он приступа ситуацији у Србији, Фабрици је казао да пажљиво чита писма која му се шаљу и да пажљиво слуша све оно што се дешава у земљи.

Ђилас се јуче обратио писмом шефу Делегације Европске уније у Србији коментаришући иронично његову изјаву да ЕУ не жмури на дешавања у Србији, и да је „европска интеграција Србије реалност", доводећи у питање тачност Фабрицијевих констатација.

"Разговарам са опозицијом, како оним делом који мисли да је бојкот прави пут, али и оном која ће изаћи на изборе, то је део мог посла", рекао је Фабрици.

Истакао је и да је прошле недеље, када је Београд посетио европски комесар Оливер Верхеји, позвао опозицију на размену мишљења, истичући да пажљиво слуша све и да свима пружа прилику за интеракцију.

"Ми слушамо свакога, али формирамо наше сопствено мишљење", рекао је Фабрици.

Он је навео и да владавину права не би требало никако мешати са законом о изборима.

"У последњих седам месеци вредно смо радили са целокупном опозицијом и властима на унапређењу услова и посматраћемо како ће се тај догађај спровести. Комисија даје процену, али и препоруке за унапређење ситуације", рекао је он.

Србија је, каже, на путу ка чланству у ЕУ, али ће унија наставити "да посвећује пажњу питањима владавине права, да чита ова, али и друга писма..."

Упитан да ли то значи да ЕУ не подржава бојкот избора, он је казао да свако има своју легитимну стратегију за то и да ЕУ не треба да говори политичким представницима шта треба да раде.

"Верујемо да је демократија кључна ствар и да је парламент место где се спроводи и остварује демократија. Радили смо са скупстином на унаређењу изборних услова. Верујемо да избори треба да се одрже и да сви треба да учествују", рекао је Фабрици.

Упитан о дијалогу Београда и Приштине и да ли се након посете шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела о томе озбиљније разговарало у ЕУ, Фабрици је казао да је његова посета била веома важна и да је он споменуо могућност именовања специјалног изасланика, али да није излазио са конкретним именима.

"То питање је у надлежности високог представника, његова одлука, и кад је донесе то ће објавити, а до сада није било речи о томе", рекао је Фабрици.

Он је рекао да избори формално још нису расписани и да кампања још није почела, па је прерано оцењивати да ли има помака у договору власти и опозиције, а тиче се слободе медија, владавине права и слицно...

Рекао је и да се залаже за то да се политички живот одвија у парламенту те да су избори прави пут за промене у друштву и да је евентуални бојкот само питање стратегије политичке борбе.

Такође је истакао да не треба мешати принципе владавине права и изборно законодавство и услове.

Фабрици није желео детаљније да коментарише промену изборног цензуса.

Шеф делегације ЕУ у Србији изјавио је и да се, што се више и брже реформе реализују, лакше мери напредак који Србија постиже на путу ка ЕУ, и најавио да ће у мају Европска комисија представити свој годишњи извештај о стању реформи.

Он је указао да има још доста посла који треба урадити, и да се у Бриселу посматрају реформе које Србија спроводи, те да ће од њих зависити и брзина приступања.

Упитан о новој методологији он је навео да је то заправо начин како ће изгледати преговарачки процес са Северном Македонијом и Албанијом.

"Србија и Црна Гора могу да је прихвате ако желе, а њена суштина је у томе да се број поглавља фактички прегрупише односно формира у 6 кластера", рекао је Фабрици.

Додао је да се она заснива на неколико принципа од којих су посебно значајни кредибилност, динамика и предвидљивост...

Србија, рекао је, није у сенци тога и и текако јој се придаје значај и важност.

Како је казао, да Србија није у сенци тога, показује чињеница је да је комесар Оливер Верхеји дан после представљања методологије у Бриселу већ сутрадан био у Србији, што је јасан знак да комисија и он сам придају велику важност Србији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести