Фабрици: Укидање такси па наставак дијалога

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да косовске власти морају да укину таксе на српску робу како би се наставио дијалог Београда и Приштине и како би дошли до споразума који треба да буде одржив и прихватљив за оба народа.
fabrici, tanjug tvalic
Фото: Sem Fabrici, foto: TANJUG / TANJA VALIC / bb

Он је за ТВ Прва рекао у ЕУ постоји једногласност око тога да тарифе морају бити укинуте и да нису од помоћи, да стварају економске и политичке препреке. 

"Разлог да се поново почне дијалог треба да буде важнији и јачи од одлуке приштинских власти да уведу таксе. (Шефица дипломатије ЕУ) Федерика Могерини рекла је да је, чиме се укину таксе, спремна да позове Хашима Тачија и Александра Вучића у Брисел, да их затвори у једну собу да наставе дијалог", рекао је Фабрици.

Он је подсетио да је ЕУ ту да помогне дијалог, да Унија не намећу никакав европски план, већ да је на две стране да дођу до договора.

"Споразум мора да настане из дијалога две стране, мора бити одржив и да на њега пристану грађани у Србији и на Косову", нагласио је Фабрци.

Подсетио је и да ЕУ има регионалну перспективу, да је отворена за све земље Западног Балкана, а да су међу водећим земљама Србија и Црна Гора.

Додао је да је ЕУ добила улогу од УН да посредује и помаже дијалогу између Београда и Приштине, а да су САД важан партнер.

"Видели сте разне изјаве америчке администрације, они подржавају европску перспективу региона. Вашингтон подржава дијалог Београда и Приштине", рекао је Фабрици.

На констатацију да се ствара утисак да је ЕУ немоћна да натера Приштину да укине таксе, он је рекао да је ЕУ од првог дана када су уведене таксе рекла да су оне повреда регионалних прописа о трговини и да их треба укинути. 

"Знам да у Приштини нису задовољни ставом ЕУ, што смо то јасно рекли. Ми и даље притискамо власти у Приштини да би разумели да те мере не воде дијалогу", закључио је шеф Делегације Еу у Србији.

За улазак у ЕУ потребно да се уједини цело друштво

Сем Фабрици изјавио је данас да је за улазак Србије у ЕУ потребно да се уједини цело друштво - власт , опозиција, привреда, народ...

"За улазак у ЕУ је потребно да се уједини цело друштво. У супротном, биће тешко. Обични људи могу да буду дезоријентисани ако немају шири контекст. Моја порука је - јединство свих снага", рекао је Фабрици за ТВ Прва.

Упитан да прокоментарише запажања на друштвеним мрежама да скноћ на пријему поводом Дана Европе, 9. маја, није било представника опозиције, он је рекао да су позвани сви, и власт и опозиција из парламента.

"Видео сам неке од њих (опозиција), били су присутни. Позивница је упућена свима. Моја главна порука јуче била је да приступање ЕУ треба да буде пројекат целог друштва - власти , опозиције, привреде, народа. Улазак у ЕУ треба да буде позив на јединство", нагласио је Фабрици.

Мир и помирење су најважнији, нагласио је шеф Делегације ЕУ, и подсетио да је у Европу раније покушавано да се мењају границе и да је било конкуренције међу државама, што је довело до два светска рата. 

Додао је да је после настанка ЕУ такмичење европских држава претворено у сарадњу и да се сви проблеми решавају за столом а не у рововима. 

"У ЕУ 70 година није било сукоба. Слободнији смо и демократскији него икада, а идеја је да доведемо и Србију и друге земље Западни Балкан у ЕУ", нагласио је Фабрици.

Према његовим речима, када ће то бити, искључиво зависи од реформи које Србија спроведе.

"Бити део ЕУ јесте бити део велике потродице где сви играју по истим правилима у смислу економије, демократије, спољне политике, заштите животне средине", закључио је сеф Делегације Еу у Србији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести