Фајон: Дијалог у парламенту, а не на улицама

БЕОГРАД:  Председница Одбора за стабилизацију и придруживање Србије Европској унији Тања Фајон изјавила је данас да би волела када би српска опозиција била довољно јака да учествује на изборима, јер је то добро за демократију.
tanja fajon
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Она је за РТС, говорећи о посредовању Европског парламента у разговорима власти и опозиције по питању изборних услова и стандарда, рекла да постоје препуруке ОДХИР-а за поштене, демократске и фер изборе.

"Наравно, бојкот који имамо с једне стране - бојкот опозиције и неких посланика групе у парламенту није добар. Ја бих увек као посланица тражила да је тај дијалог у Скупштини, а не на улицама. Разумем и неке аргументе. Волела бих када би дошли у ситуацију када би опозиција била јака довољно да учествује у изборима јер је то добро за демократију", рекла је Фајон.

Упутана који су главни услови за фер и поштене изборе, она је казала да најчешће чује од опозиције да је то слобода медија."Ако је у питању слобода медија, ми знамо шта је био последњи став ЕК - да Србија нема напретка око слободе медија", рекла је она.

Фајон је рекла и да жели што више да помогне Србији у процесу проширења, као и да је свесна да је у Србији у овом тренутку јачи песимизам због неких негативних одлука.

"Овога пута сам заиста кртична на одлуке ЕУ, Француске или неких других земаља, јер оно што смо обећали и на крају нисмо испунили. С друге стране, када разговарам са младим људима у Србији који одлазе или траже неку бољу перспективу више или мање - сви путују на Запад, у Европу. Дакле, систем европских вредности је присутан", оценила је Фајон.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести