Фајон: Статус кво није подношљив, наставити преговоре

БЕОГРАД:  Председница одбора ЕП за стабилизацију и придруживање Србије Европској унији Тања Фајон изјавила је данас да је важно да се дијалог између Београда и Приштине настави, наводећи да статус кво није подношљив, ни добар, ни за једну, ни за другу страну.
Predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon Foto: Tanjug/video
Фото: Председница одбора ЕП за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ Тања Фајон Фото: Танјуг/видео

"Јако смо разочарани да нема напретка и да је цели процес у блокади. Приоритет нам је да се обнови дијалог и да обе стране нађу неку нову прилику за уговор који би био у складу са међународним правом и да се дође до нормализације односа", рекла је Фајон на седници Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (ПОСП) у Скупштини Србије.

Она је изразила наду да ће се што је брже могуће наћи решење и обновити дијалог након избора на Косову.

"Мислим да сад можда постоји нека нова атмосфера. Надам се. Нормализација односа између Београда и Приштине је један од главних услова за улазак Србије у ЕУ. То значи да је врло важно да се тај процес настави", додала је Фајон.

Она је казала да је о нормализацији односа Београда и Приштине разговарала и са невладиним организацијама које су, како је навела, истакле да ће било које решење на крају бити прихватљиво, међутим, свесна је, каже, да ће пут до решења бити тежак.

"Ми смо сад у процесу именовања нове Европске комисије. Имамо новог шефа за спојну политику Жозепа Борела, али треба нам нова влада на Косову која би прво требала да укине таксе. Више пута смо то истакли. То је познати став и треба да направимо атмосферу у којој се онда преговори настављају", рекла је Фајон.

Србија је, каже, ту исто одговорна као Косово и треба да задржи ову атмосферу да се дијалог настави.

Она је додала да је коначни циљ дијалога између Београда и Приштине да се дође до свеобухватног споразума о нормализацији односа, што је, понавља, један од кључних услова за приступање Србије Европској унији.

"Искрено верујемо да ће Београд и Приштина следити Шуманову идеју помирења и да ће се ускоро договорити о нормализацији односа", рекла је Фајон.

 

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести