Фалкони: У Србији пуно могућности за француске инвестиције

БЕОГРАД:  Француски амбасадор у Србији Жан-Луј Фалкони каже да је Француској пословној заједници (МДЕФ) у Паризу пренео да за француске компаније има обиље могућности и добрих услова за улагања у Србији, међу које убраја и стабилну економију и европску перспективу земље.
falkoni
Фото: Youtube Printscreen

"Прошле недеље сам у Паризу, на иницијативу МДЕФ, која окупља велике француске компаније, представио Србију. Поделио сам са њима своје први утиске, пре свега да за француске компаније у Србији има много ствари које треба урадити и мноштво могућности", рекао је Фалкони Танјугу.

Фалкони каже да је привредницима у његовој земљи пренео да постоје обострани интересу, како за француске компаније, тако и за српску привреду, истичући да је Француској пословној заједници рекао и да Србија има значајне предности.

"Пре свега, добру и квалификовану радну снагу, као и да је Србија једна релативно стабилна земља са европском перспективом", казао је француски амбасадор, додајући да постоје и одређени елементи несигурности када је у питању будућност.

Он, међутим, истиче да је од доласка на место амбасадора у септембру стекао утисак да је, када се упореде перспективе за улагање једне стране компаније у Србију и поменута несигурност, предност свакако на страни перспектива.

"Некада можемо ићи у ризичне земље и то вам је као у казину, ако сте добили, добили сте, али рекао бих да у Србији ситуација уопште није таква. У Србији постоји један пут који је зацртан већ известан број година, основе српске економије су добре и ту је једна европска перспектива, то сам им исто рекао", додаје Фалкони.

То значи, како је појаснио, да ће, рецимо, једна компанија која је данас спремна да уложи у Србију касније, кад она постане део ЕУ, бити међу компанијама присутним на тржишту 500 милиона становника.Фалкони је рекао да верује да је његово представљање могућности Србије наишло на добре реакције МДЕФ.

Он је подсетио да је привредна размена две земље двоструко већа него пре 10 година и да тренутно достиже милијарду евра.Француски амбасадор је подсетио на присуство значајних француских компанија у Србији, као што су "Шнајдер електрик", "Ванси" и "Мишлен", додајући да су и друге фирме заинтересоване и да ће и оне доћи у Србију.

На Београду је сада да, како је нагласио, омогући преговоре и поједностави администритавне процедуре како би дошло до нових улагања франуцких компанија у Србији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести