Формирање војске Косова у супротности са Резолуцијом 1244

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић позвао је Србе на КиМ да не приступају илегалној војсци Косова и подсетио да је по кривичном закону Србије ступање у илегалне, стране оружане формације противзаконито и кажњиво са до десет година затвора.
marko djuric
Фото: Tanjug (Zoran Žestić, arhiva)

Он је нагласио да је формирње илегалне војске на Косову у супротности с Резолуцијом 1244, Кумановским споразумом и против циља српске државе - а то је дугорочна стабилност.

Додаје да Српска листа која се противи формирању војске на КиМ има подршку председника државе Александра Вучића и Владе Србије.

Говорећи о приштинској платформи коју је предложила косовска влада којим је предвиђено да разговори у Бриселу окончају признавањем Косова, Ђурић каже да ће се став међународне заједнице најбоље видети уколико платформу усвоји приштински парламент.

Приштина никада ниста не ради без сагласности међународне заједнице. Уколико међународна заједница жели да се платформа не усвоји они ће својим пријатељима и партнерима рећи да то не усвајају у парламенту, рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Додаје да Приштина не види будућност у решавању односа на демократичан, миран, дипломатски начин и да су то показали у претходном периоду, а да је изостала реакција Међународне заједнице.

Реакција међународне заједнице није задовољавајућа, она не охрабрује успех у наставку дијалога, појаснио је Ђурић.

Подсећа да је Рамуш Харадинај изјавио да Косово нема спољну политику и да је то политика САД. 

Додаје и да је добро што је Војска Србије кренула путем модернизације и јачања, јер је Србији мир најважнији.

Снажна војска је чувар мира и важно да Војска Србије јача. Циљ јачања је да имамо снажнији гарант мира, нагласио је он и додао да је Мисија Еулекса неуспешна на КиМ јер није створила услове за владавину права.

Тај и такав Еулекс довели су ти који кажу да би Косово требало пустити без икаквог услова у УН, појаснио је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести