Галијашевић: У Институцијама БиХ подржавају радикализацију

БАЊА ЛУКА: Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже да жене и деца који треба да се из Сирије врате у БиХ не представљају опасност, већ да је проблем што и даље у институцијама БиХ постоји подршка људима који организују одлазак људи на страна ратишта.
sarajevo
Фото: Tanjug (Lj. Janković ilustracija)

Он је навео да се у овом моменту стотине људи вратило у БиХ са страних ратишта и да се не ради ништа на њиховој ресоцијализацији и дерадикализацији.

"Нису формиране институције које би се тиме бавиле, нису урађени акциони планови ни програми. Није утврђен које су то организације које су их послале тамо, које су их радикализовале у БиХ", рекао је Галијашевић.

Казао је и да се међу 24 особе које долазе из Сирије једна помиње као опасна, али да је углавном реч о женама и деци, преноси РТРС позивајући се на Срну.

Он је навео да, након ове групе која долази у БиХ преко Турске, стиже још девет особа које су учествовале на ратишту, међу којима је Армин Чурт звани Абдулах који је у Сирију отишао из средње школе.

Галијашевић је рекао да није проблем тај малолетник, већ онај ко га је радикализовао и одвео да у Сирији ратује.

"Ти су људи проблем. Проблем је што и даље у институцијама БиХ постоји подршка овим људима", рекао је Галијашевић.

Он је истакао да су они радикализовани у БиХ захваљујући шефу Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) Осману Мехмедагићу Осмици који има фалсификовану диплому, која је поништена.

Према његовим речима, по безбедност БиХ опасни су и председавајући Савета министара у техничком мандату Денис Звиздић, министар безбедности Драган Мектић и директор Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа) Перица Станић који су преварили народ у вези са тим колико је људи отишло на ратиште и колико их се враћа.

Он је истакао да је опасно што особа попут Звиздића, који води Извршни обавештајни комитет, треба да управља и операцијама и стратешки да контролише рад ОБА јер, како каже, није предузео ништа да се врати парламентарни надзор над овом агенцијом.

"Опасна је оваква безбедносна агенција. Ми смо већ добили 100 опасних људи који су се овде вратили и не знамо шта они раде", рекао је Галијашевић.

Према његовим речима, тек 40 и нешто предмета је отворено, 21 особа је правоснажно осуђена.

"Имамо само једну казну на две године за извесног Ћекића који је дошао из Сирије. Све остале казне су договорене на годину дана и могле су се новчано платити", рекао је Галијашевић.

Он је навео да не верује да Ударна група за борбу против тероризма, коју сада води добар тужилац Ћазим Хасанспахић, може нешто да уради јер нема имена, података, нити идентитета тих лица.

Галијашевић је додао да је у БиХ највећи специјалиста за минскоексплозивна средства, којег је наградио Осама бин Ладен, човек који је измислио пластични експлозив у ципелама за прекоавионске летове, у дечијим играчкама.

"БиХ је врло лоше место, не само да је темпирана бомба, како је рекао француски председник Емануел Макрон, него једно опасно буре барута које прети да запали регион и целу Европу", оценио је Галијашевић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести