Гил о ЕУ путу Србије: Размислите с ким ступате у брак

БРИСЕЛ: Европски парламентарац из редова Странке за Брегзит Нејтан Гил, који каже да са одушевљењем чека тренутак изласка Велике Британије из ЕУ, поручује да ће се будући односи Лондона с Бриселом, али и Београдом, заснивати на трговини и пријатељству, а Србији, која је на европском путу, да "размисли с ким ступа у брак".
eu
Фото: Tanjug (pixabay.com, ilustracija)

Ако се спремате за свадбу, онда морате широм да отворите очи и будете искрени у процени шта тачно значи када се удружујете с том особом. Улазак у ЕУ није ништа другачији, рекао је Гил новинарима у Бриселу.

Пред коначно гласање Европског парламента о повлачењу Велике Британије из ЕУ, Нејтан Гил каже да се за тај тренутак борио 16 година.

Он оцењује да је време да Битанија поврати свој суверенитет, а ЕУ и другим земљама поручује да остану пријатељи и наставе трговину на фер основама.

Ми смо нација трговаца. То смо одувеки и били. Не желимо да нам се наређује и постављају услови који су потпуно нефер, каже Гил.

На питање да ли као представник земље која излази из ЕУ може да пошаље поруку Србији која је на путу уласка у Унију, Гил напомиње да је ситуација Србије у великој мери другачија од британске, а да на њему као Британцу није да доноси суд да ли је нешто добро за Србију или не.

Ви сте ти који морате да разумете шта тачно значи ЕУ чланство. То значи да морате да одустанете од свог суверенитета. Ако желите то, ако сте задовољи тиме да ваша земља постане држава у држави, онда то урадите, наводи британски парламентарац.

Нејтан Гил сматра да уласком у ЕУ долази до губљења националног идентитета и граница, а да држава која на то пристане постаје само "још једна територија у великом простору ЕУ".

Ако људи у потпуности схвате реалност ЕУ чланства и ако заиста желите да ваша нација буде независна, да задржи свој карартер и јединственост, онда бих био врло скептичан око уласка у ЕУ, упозорава Гил.

Он подсећа да је Велика Битанија пре 46 година ушла у Европску економску заједницу, засновану на трговини и да је управо то основа на којој ће се након Брегзита развијати односи Лондона са Бриселом, али и Београдом и другим партнерима у свету.

У том смисли, Гил најављује да ће "нова мантра" Велике Британије након изласка из ЕУ бити "трговина, пријатељство и поросперитет свих нација".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести