Гојковић: Чанак звао и Каталонце, спречен скандал

БЕОГРАД, НОВИ САД: Председница Народне скупштине Маја Гојковић изјавила је да је Ненад Чанак, без икаквих консултација, на међународни скуп „Идејом ЕУ до мира и развоја“, поред парламентараца из Приштине, позвао и посланике каталонског парламента, али да је она тај позив зауставила. 
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Она је, у изјави за данашњу Политику, истакла да је тако спречен велики дипломатски скандал пошто би, да је позив реализован, то била увреда за Шпанију, земљу чији територијални интегритет и суверенитет Србија апсолутно подржава и која подржава територијални интегритет и суверенитет наше земље.

Према њеним речима, Чанак је, као председник скупштинског Одбора за европске интеграције, на скуп који се одржава у Дому Народне скупштине, без консултација са њом и без њеног знања и чланова Одбора, позвао парламентарце самозване државе Косово, али и посланике шпанске покрајине Каталоније, која је одржала референдум о независности.

Објашњавајући како је позивница могла да буде упућена у Приштину и Каталонију, Гојковићева каже да је Чанак приватизовао организацију овог добро осмишљеног скупа, којем присуствују председници појединих парламената, министри, амбасадори, а ту су и шпански парламентарци.

У разговору са запосленима у Одбору сазнала сам да су адресе за поједине потенцијалне учеснике овог скупа, којих овде нема после моје реакције, стизале директно из Лиге социјалдемократа Војводине. То је био покушај ЛСВ да спроведе своју, а не политику државе Србије, прецизирала је Маја Гојковић.

Она је додала да је након њене реакције скупштина упутила писмо парламенту Каталоније да су позвани грешком и да њихове потврде доласка не важе. 

Чанак сада нешто спинује оно што је урадио, не помињући Каталонију и његову намеру да управо у Београду, у Народној скупштини, посланици из Приштине и Каталоније поведу дијалог о томе како су извршили сецесију на територијама две суверене и пријатељске земље, као што су Србија и Шпанија, рекла је председница скупштине.

Како је додала, секретар Одбора за евроинтеграције је смењен, јер је налоге за позиве добијао од ЛСВ, те да ће тражити од чланова одбора да буду много активнији и да помније прате све што се тиче организације неког скупа, како би се убудуће избегли овакви скандали.

ЛСВ: Како председници Скупштине није сметала Поклонска...

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је да чуди изјаве председнице парламента Маје Гојковић да је спречила долазак делегације аутономне регије Каталоније на Међународну парламентарну конференцију, с обзиром на то да исти аршин није применила у неким другим случајевима.

Сматрамо да је у 21. веку сасвим нормално да се чује и глас легално изабраних органа власти европских региона, наводе у тој странци.

ЛСВ пита председницу Скупштине како јој не сметају нелегално изабрани органи власти у окупираним деловима мађународно признатих држава и подсећају је, између осталог, на случај недавне посете заменице председника Одбора за безбедност и борбу против корупције руске Думе и некадашње тужитељске с Крима Наталије Поклонске.

Лига социјалдемократа Војводине сматра да је недопустиво овакво двоаршинско понашање председнице Народне скупштине Републике Србије, наводи се у саопштењу генералног секретара странке Бојана Костреша.

Подсећају да су на Међународну парламентарну конференцију позвани и учествовали су као панелисти и људи из парламента Републике Српске, државног парламента Босне и Херцеговине, посланици Скупштине АП Војводине и европски парламентарци.

Изузети Каталонију из тога без јасног разлога је чудновато, закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести