Гојковић: Добродошао ангажман ЕП у дијалогу власти и опозиције

БЕОГРАД: Председница Скупштине Маја Гојковић изјавила је данас да је добродошао ангажман посланика и председника ЕП у дијалогу власти и опозиције у парламенту, и да је то навела у одговору на писмо председника Комитета за спољне послове Европског парламента Дејвида Мекалистера.
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Гојковић је на конференцији за медије у Скупштини Србије навела да се нада да ће ускоро доћи до разговора о начину организовања састанака у парламенту и о томе шта би могле да буду прве теме разговора.

Како казе, оквирни датуми за прву фазу разговора су 9. и 10. октобр, а на тема ће бити изборни услови.

“Сви смо свесни рокова који су пред нама и фокусираћемо се у првој фази на разговоре о изборним условима за изборе у марту 2020. То се односи на медијие, списак гласача, финансирање кампања и слично”, казала је Гојковић.

Она је напоменула да је сагласна са свим предложеним ангажманима ЕП како би вратили дијалог у Скупштину где му је и место и на шта је, каже, и сама више пута позивала политичке странке.

Истиче да јој је драго да је и ЕП препознао важну чињеницу да је парламент место за важне разговоре.

"Циљ нам је да се и овде у нашем парламенту поспеши култура дијалога и да овај парламент све више усвоји европске стандраде у дијалогу међу политичким странкама", казала је предсница Скупштине.

Дијалог који је предлажен да се одржи у неколико фаза у згради Скупштине треба да се одржи под покровитељством председника Народне скупштине Србије уз учешће неког од представника ЕП, казала је Гојковић и додала да има за циљ повратак међустраначког дијалога у Народну скупштину Србије и успостављање и јачање парламентарне културе дијалога међу посланицима и политичким парламентарним стртанкама.

Председница Скупштине је навела да ће на разговоре бити позвани сви представници парламентарних политичких странака, њихови лидери, а по потреби касније и неки експерти.

Упитана на које тачно лидере политичких странака се мисли, Гојковић је казала да оцекује да се у припреми прве фазе конкретизује који су то лидери политичких странака.

“Да ли се мисли на шефове посланичких група, на председнике парламентарних странака које су освојиле мандате након избора или се мисли укупно на лидере парламентарних странака без обзира на који начин су остварили тај статус, видећемо након конкретизације”, казала је Гојковић.

Сматра да нема потребе да се деле лидери “на ове или оне” и истиче да је циљ овог дијалога да заједнички и отворено разговара о важним темама и да сви узму учешће на предстојећим изборима.

Гојковић напомиње да се управо Мекалистеровом писму наводи да би се неке даље фазе разговора о унапређењу рада Скупштине и дијалога одвијале након избора 2020. године ”.

Упитана да ли је ангажман ЕП закаснио имајући у виду да су неке опозиционе странке већ донеле одлуку да ће бојковати изборе у марту наредне године, Гојковић каже да је то њихов начин размишљања који поштује, те да је на њима да донесу коначну одлуку.

“Све што је предложено од ЕП отвара могућност да унапредимо све оно што неко сматра да до данас није довољно унапређено. Мислим да је преурањена та њихова одлука о бојкоту и да је реч о изговорима да се не учествује на изборима како се не би показала политичка снага”, казала је председница Скупштине.

Истиче да сматра да је свим политичким странкама место у парламенту у оквиру дијалога, као и свим странкама које имају подршку грађана Србије.

Упитана ко ће представљати Српску напредну странку, Гојковић је казала да она неће представљати ниједну странку, већ да ће бити покровитељ и медијатор, а да ће се у СНС-у разговарати о томе ко ће њих представљати у дијалогу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести