Гојковић имала низ сусрета са парламентарцима ИПУ

БЕОГРАД: Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се данас са председницима парламената више земаља који учествују на предстојећем 141. заседању Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Београду 13-17. октобра, саопштено је из парламента.
gojkovic, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Гојковић је имала сусрете са председницима парламената Сејшела, Јужне Африке, Намибије, као и Арапске Републике Египат, којима је захвалила на учешћу на годишњем заседању и пожелела добродошлицу у Београд.

Она је на састанку са председником Парламента Египата Али Абдел Алом нагласила значај даљег развоја традиционално добрих и пријатељских односа две земље, а разговарали су и о изазовима са којима се сусрећу две државе и значају међусобне подршке по важним питањима за Србију и Египат.

Ал је захвалио Србији на великој подршци коју пружа Египту на свим међународним форумима, а Гојковић је упознала председника Парламента Египта са ситуацијом на Косову и Метохију и једностраним потезима Приштине, указујући да је важно да и у Приштини превлада свест о важности дијалога.

Гојковић је разговарала са председником Парламента Сејшела Николас Преом, коме је захвалила што Сејшели нису признали једнострано проглашену независност Косова и Метохије, као што су и показали да поштују међународно право, што је важна тема о којој ће се говорити и на овом заседању ИПУ.

Председник Парламента Сејшела је указао да су Србија и Сејшели географски удаљени, али да се ипак две земље и народи познају и да их веже пријатељство, наводећи да и на Сејшелима постоји српска заједница.

Гојковић је разговарала о јачању сарадње и са председницом Парламента Јужне Африке Танди Рут Модисе, а председнице два парламента су истакле да две земље везују добри политички односи без отворених питања, те да је неопходно у наредном периоду у већој мери развијати свестрану сарадњу у бројним областима.

Гојковић је захвалила на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и подршци приликом покушаја тзв „Косова“ да се учлани у међународне организације, а на састанку је истакнут и значај дијалога.

Рут Модис је нагласила да јој је част због указане прилике да посети Србију, која је била један од оснивача Интерпарламетарне уније, те указала да у Јужној Африци Србија има много пријатеља.

Са председником Парламента Намибије Петером Катјавивиом Гојковић је казала да две земље вежу традиционално добри односи, које је важно развијати и у актуелном времену.

Гојковић је захвалила Намибији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на ставу Намибије приликом покушаја тзв. „Косова“ да постане члан међународних организација.

Београд ће бити домаћин парламентарним делегацијама из чак 150 земаља, међу којима ће бити 80 председника парламената, 60 потпредседника и више од 2.000 парламентараца и чланова делегација.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести