Гојковић: Људска права главни стуб напретка друштва и државе

БЕОГРАД:Људска права су стуб на који се ослања наша визија друштва грађана и грађанки који једнако уживају људско достојанство и имају једнаке могућности да живе, раде и развијају се, поручила је данас потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић.
s
Фото: Youtube Printscreen

То је изјавила поводом Међународног дана људских права - 10. децембра. Гојковић, која и председница Координационог тела за родну равноправност истакла је да данашњи датум представља најзначајнији подсетник на вредности које чине главни стуб напретка друштва и државе.

"Обезбеђивање свих видова подршке у њиховом остваривању је наша најважнија мисија и заједничка одговорност. Људска права су неприкосновена и гарантована сваком, без обзира на пол, статус и припадност и из њиховог уживања нико не може бити изостављен", изјавила је она, наводи се у саопштењу.

Истиче се да је Координационо тело своју мисију усмерило на побољшање положаја жена и женских права у нашем друштву, као нераскидивом делу људских права.

"Без посматрања људских права кроз призму родне равноправности и једнакости жена и мушкараца, не можемо говорити о њиховом потпуном достизању", истиче се у саопштењу.

Гојковић оцењује да је одговорност државе, али и друштва у целини, да осигура да и жене и мушкарци живе слободно и достојанствено, негујући културу ненасиља толеранције.

"Посебну пажњу морамо посветити бризи о женама и девојчицама које се налазе на маргинама друштва, припадају вишеструко дискриминисаним и рањивим групама и изложене су насиљу као најгрубљем кршењу људских права“, истакла је председница Координационог тела за родну равноправност.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести