Гојковић: Нови закон о родној равноправности корак напред

СТРАЗБУР: Пред Србијом је доношење новог, још модернијег закона о родној равноправности, изјавила је данас председница парламента Маја Гојковић на Европској конференцији председника парламената у Стразбуру и поручила да ће нови закон бити прилика да се направи још један корак напред у побољшању положаја жена.
maja gojkovic
Фото: Tanjug (video)

У дебати "Жене у политици и у јавном дискурсу", другог дана конференције у Стразбуру, Гојковић је рекла да нови закон види као још један корак у спречавању дискриминације у свим областима, укључујући и медијске садржаје, за које каже да не би смели да подстичу родну дискриминацију, предрасуде и стереотипе према женама.

Како је саопштила Скупштина Србије, Гојковић је нагласила да је посебно значајно што је у оквиру Европске конференције председника парламената важан сегмет посвећен питању родне равноправности и то говору мржње према женама у политици.

Каже да је зато кампања Савета Европе "Не у мом парламенту" изузетно значајна, како би се у парламентима на читавом европском континенту указало на говор мржње са којима се политичарке сусрећу.

Говорила је о препрекама и изазовима на које наилазе жене у политици, те навела да се као председница парламента и сама суочавала са некима од њих, пре свега са предрасудама према женама у политици и чињеници да је неретко била мета мизогених коментара и непримерених увреда.

Гојковић је указала на то да се, као и многе жене које се баве јавним послом, суочавала са тим да је медији третирају на другачији начин него мушкарце који се баве политиком, да се више баве физичким изгледом, тиме шта сте обукли, него тиме шта ви радите и шта су ваши резултати.

Међутим, као жени политичарки, поред подршке моје странке, највише ми значи подршка обичних жена. То ми даје снагу да наставим да се бавим овим послом. То је важно зато што смо ми у политици њихов глас, ми смо те које треба да дају пример да нема одустајања колико год да је тешко у неким ситуацијама, јер само тако можемо заједно да радимо на изградњи друштва у коме ћемо сви бити потпуно једнаки и равноправни, поручила је Гојковић.

Навела је као председници парламената морају да пошаљу снажну и јасну поруку да без жена, њиховог потенцијала, знања и креативности нема боље будућности у било ком друштву и читавом европском континенту.

Гојковић каже да жене које се баве политиком морају више да развијају солидарност како би биле добар узор свим женама које су их бирале.

Како је рекла, данас Скупштина Србије има 94 народне посланице, што је 37,6 одсто жена, а оне на челу значајног броја радних тела и парламентарних делегација.

То ми чини велико задовољство, јер у време када сам почела да се бавим политиком почетком 90-их година, била сам једна од 10 жена у парламенту, рекла је Гојковић и напоменула да је такође била и прва жена градоначелница Новог Сада, која је изабрана на непосредним изборима.

Гојковић је изразила задовољство јер је у Србији остварен значајан помак и срушени многи "табуи" и да су се жене у Србији данас на челу Владе, Скупштине, Народне банке Србије, Уставног суда Србије, да се налазе и на челу Републичког јавног тужилаштва и Тужилаштва за ратне злочине, а обављају и многе друге одговорне послове.

Европска конференција председника парламената у Стразбуру, поводом 70 година постојања Савета Европе, окупила је више од 40 председника и потпредседника парламената, као и председника међународних парламентарних организација.

Председници парламената су поред питања жена у политици, разматрали и теме "Наш заједнички европски дом: наредних 70 година", као и спровођење Агенде 2030 Уједињених нација и циљева одрживог развоја.

У делегацији Скупштине Србије је и шеф сталне делегације парламента у Парламентарној скупштини Савета Европе Александра Томић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести