Гојковић: Република Српска никада неће бити сама

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поручила је данас да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине,

у складу са Дејтонским споразумом, као и да ће јасно, чврсто и недвосмислено увек бити уз Републику Српску.

"Република Српска никада неће бити сама", поручила је Гојковић у обраћању посланицима Народне скупштине Републике Српске.

Гојковић је рекла да се између Србије и Републике Српске одвија активна сарадња у многим областима, али да још увек постоји велики потенцијал за њено даље интензивирање, истичући да један од главних циљева рада парламената мора да буде унапређење стандарда живота грађана и у Републици Српској и Србији.

"Један од главних циљева мора да буде унапређење живота грађана са обе стране Дрине", подвукла је Гојковић.

Зато, како је нагласила, сви напори законодавне сарадње и рада морају да буду усмерени ка постизању бољег економског оквира, привредног амбијента и могућности за запошљавање, посебно младих.

Додала је да је парламент Србије у овом сазиву донео више од 300 закона, међу којима су многи реформски.

"На такав начин, и наши парламенти ће бити у функцији подстицања привредног раста и веће трговинске размене Србије и Српске, као и Босне и Херцеговине у целини", рекла је Гојковић.

Председница Скупштине Србије је навела и да је важно да парламенти дају законодавну подршку пројектима влада и истакла да ће актуелни инфраструктурни и енергетски пројекти, на којима се ради, значајно допринети унапређењу привредне сарадње.

Говорећи о економској сарадњи, Гојковић је рекла да би у складу са потенцијалима и обостраном интересовању привредника, обим међусобне трговине и улагања, али и квалитет, у смислу успостављања виших облика сарадње, као што су заједнички пројекти и удружени наступи на трећим тржиштима, могли да буду знатно већи.

Председница Скупштине Србије указала је да наше компаније доста очекују од реализације заједничких инфраструктурних и развојних пројеката, као што је пројекат "Подриње".

"Важно је да у наредном периоду видимо како да убрзамо рад на путним везама између Републике Српске и Србије, пре свега пут ка Бијељини и Вишеграду, као и да се заврше радови на мосту Братунац - Љубовија. Сматрамо да ће изградња путних комуникација, на којима радимо, додатно да приближи Србију и Српску, као и Србију и Босну и Херцеговину", истакла је Гојковић.

Истичући да је и за већи прилив инвестиција и за привредни развој, не само у Србији и Републици Српској, већ и у региону важна стабилност, Гојковић је рекла да се Србија и њена влада, на челу са премијером Александром Вучићем, залаже управо за стабилност и напредак читавог региона.

Председница парламента се пре обраћања посланицима састала са  председником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем.

Чубриловић је на састанку истакао да је жеља и Републике Српске да се сарадња подигне на још већи ниво у интересу грађана и у Србији и у Републици Српској, додајући да је велико искуство Парламента Србије за Скупштине Републике Српске изузетно значајно.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести