Гојковић: Власт се добија на изборима, опозиција зна да нема подршку

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић оценила је данас да опозиција очигледно жели да на улици дође до власти, али је поручила да се власт у Србији, као демократској земљи, искључиво добија на изборима.
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

"Српска напредна странка никада није имала проблем с провером воље грађана, па нема ни сада. У овом тренутку, ипак мислим да је важније да се бавимо другим, приоритетнијим стварима, пре свега како да помогнемо Србима на Косову и Метохији", рекла је Гојковиће за Пинк упитана има ли разлога за расписивање ванредних избора. 

Она је навела да би политицарима из опозиције ваљда требало да буде циљ да се распишу избори и да на њима победе бољим програмима од програма Владе Србије, али да је необично што опозиција уопште не тражи проверу народне воље на изборима.

"Можда, јер заправо знају да никада нису имали мању подршку грађана, сви заједно, јер колико год да се труде не могу грађанима Србије да обришу сећање шта су радили до 2012. године, а у Војводини до 2016. године", рекла је Гојковићева.

Упитана како гледа на протесте у Београду, рекла је да могу да шетају колико год хоће, али да насиља не сме бити и да се не сме толерисати. 

"Председник је сам рекао да је спреман да саслуша грађане, али не и оне који се крију иза такозваних грађанских протеста, а који су упропастили ову земљу, уништили и затворили све фабрике. Мислим да су градани веома добро свесни ко су Ђилас, Јеремић и остали", каже Гојковићева. 

Она је навела да сада од њих јавност слуша да држава и институције не реагују, што, каже, није тачно, јер је полиција реаговала и након пребијања Борка Стефановића, као и у случају спаљивања куће Милана Јовановића у Гроцкој. 

"Али очигледно потребно је да се створи атмосфера да ништа у држави не функционише и да нам нису потребне ни институције, ни избори, а све са циљем да се оправда амбиција освајања власти на улици. Наравно, то се неће десити, јер су наше демократске институције довољно снажне да то спрече. Власт у Србији, као демократској земљи, искључиво се добија на изборима", истакла је Маја Гојковић. 

Говорећи о инцидентима у парламенту, она је рекла да може да препозна нервозу одређеног дела опозиције који нема суштинску политику коју би понудио граданима, а очигледно нема ни подршку грађана Србије, што се показује у свим изборним процесима. 

"У таквој ситуацији када постају све нервознији очигледно сматрају да је лакше да се служе увредама, најприземнијим нападима и ширењем лажних вести него да понуде аргументе", каже Гојковићева. 

Она каже да је веома задовољна резултатима рада парламента, посебно квалитетом усвојених закона, иако се, оцењује, није увек радило у лакој атмосфери.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести