Градимо боље односе, српске фирме на сајму у Мостару

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче у Мостару да очекује да односи Срба, Хрвата и Бошњака буду бољи.
Za obnovu Sabornog hrama u Mostaru Srbija izdvojila 700.000 evra Foto: Tanjug
Фото: За обнову Саборног храма у Мостару Србија издвојила 700.000 евра Фото: Танјуг

– Ми ћемо дати све од себе да градимо боље односе у будућности – истакао је српски председник, који борави у дводневној посети Босни и Херцеговини.

Боравак у Мостару Вучић је започео састанком са чланом Председништва БиХ Драганом Човићем, а данас отвара 21. Међународни сајам привреде. Вучић је последњи пут боравио у Мостару пре месец дана, 6. марта, када је учествовао на трилатералном састанку чланова Председништва БиХ и председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић. Тада је позвао привреднике на сајам у Мостару на ком је Србија земља партнер. Обраћајући се новинарима, јуче је подвукао да је више од 60 фирми, компанија из Србије узело учешће и да ће се представити данас на Сајму.

– Тиме показујемо и колико нам је значајно што смо овде и колико нам је значајан и Мостар и БиХ као трговински партнер – каже српски председник, који је синоћ присуствовао и свечаном пријему који је организовала Привредна комора Србије.

Са Милорадом Додиком и епископом захумско - херцеговачким и приморским Григоријем он је јуче обишао је радове на обнови Саборне цркве Свете Тројице. Вучић и Додик разговарали су синоћ са представницима српских удружења и организација о положају Срба у Мостару. Председник РС је захвалио Вучићу што је у Мостару и што могу заједно да креирају још неке програме и пројекте.

– Сигурно је да без помоћи Србије све би изгледало другачије, теже оствариво, а понегде чак и недоступно да нешто учинимо – рекао је Додик.

Вучић је након састанка са Човићем, на којем су, како је рекао разговарали о односима Срба и Хрвата и о томе колико је важно да се превазиђу одређене теме из прошлости и да се унапређује сарадња, поручио да је важно да покажемо колики значај Мостар има за Србију у смислу сарадње, будућности и бољих привредних контаката.

– Увек сам радостан кад сам у Мостару – рекао је Вучић новинарима.

За Србију је, наводи, велика част што је ту, а позвао је и све Мостарце и Херцеговце да дођу у Београд и Србију да је посете, као и људе из Србије да дођу у Мостар и Херцеговину. Захвалио је Мостарцима на гостопримству, истичући да је опазио да је само један, или два билборда, које је Србија поставила, оштећено, и да готово и није било ничег другог у том контексту. Поручује да ће и следеће године, ако добије позив, доћи на Сајам у Мостар, те да није битно да ли ће се обраћати или не, већ је само важно да се направи што боља сарадња и да излазимо заједнички на трећа тржишта. Поновио је да Србија поштује БиХ, да жели и ради на томе да односи буду још бољи и да ће дати све од себе да градимо што боље економије наших земаља и да заједнички гледамо у будућност.

– Од 2005. године смо удвостручили трговинску размену и то је добро и за БиХ и Србију – подвукао је Вучић, додајући да је трговинска размена две земље 1,7 милијарди евра, а била је 1,5 милијарди.


Поклон пријатељу

Јучерашњи састанк у Мостару почео је личним поклоном који је Човић спремио за добродошлицу Вучићу.Он је српском председнику даровао слику „Праље на Неретви”, 1976, мостарског сликара Владе Пуљића.„Драгом пријатељу, Александру Вучићу, Предсеђеднику Републике Србије од Драгана Човића, хрватског члана Председништва Босне и Херцеговине”, наведено је у посвети на полеђини слике.


Вучић је захвалио, како је рекао, искреном пријатељу, хрватском члану Председништва БиХ Драгану Човићу на гостопримству. Он је честитао Човићу на организацији сајма, коме ће присуствовати и премијер Бугарске Бојко Борисов, земље која је председавајућа ЕУ, а са којим ће Вучић данас разговарати у Мостару.

Човић је новинарима рекао да је са председником Србије разговарао о инфраструктурној, саобраћајној и енергетској, као и о отвореним питањима, попут граничног.


Вучић о Тачију: Ми смо за политику мира, не за пушке

Србија се бави политиком мира, и неће се бавити пушкама и оружјем, поручио је председник  Вучић, одговарајући на претње Хашима Тачија.- Не волим да се бавим пушкама и оружјем као Тачи, нек он то ради. Али нису његове пушке разориле Србију већ неки авиони. А наше је да водимо политику мира - рекао је Вучић новинарима у Мостару. На нама је, поручује, да на Тачијево помињање пушака одговоримо мирно, сталожено, стрпљиво, да кажемо да желимо слободу кретања, размену знања, да желимо већи трговинску размену. „ А, они нека говоре шта им је воља... Ја да се јуначим и показујем ко је јачи стварно ми не пада на памет „ , предочава Вучић, али и додаје да треба пажљивије читати ту изјаву Тачија, где он каже да је пре 19 година заувек скинута граница две земље албанског народа.- Треба питати неке из међународне заједнице шта о томе мисле и да ли је због тога нападнута Србија 1999. године - приметио је председник Вучић.  Поводом формирања ЗСО закључио је : Од Приштине више не очекујем ништа, осим глуме, с тим што ће Србија поштовати све формалности и правити се, до неког момента, да нам се чини да раде на ЗСО.


- Председник Вучић је био и прошле године овде, а, то што је опет дошао, показује да свој ауторитет не гради на ситним стварима, него управо на оном што можемо урадити као велики искорак и свима олакшати да сарадња, политичка, привредна и социјална буду на вишем нивоу - поручио је члан Председништва БиХ након састанка са председником Србије.

Предочио је да је Међународни сајам привреде у Мостару прилика да се привредна сарадња Босне и Херцеговине и Србије знатно унапреди, посебно с обзиром на учешће великог броја фирми из свих делова БиХ. Нада се да ће се окупљањем еминентних имена из политичког живота на сајму послати порука „ да се у тешким временима може другачије гледати на будућност „.

Вучић је затим заједно са председником Додиком и епископом Григоријем, погледао докле се стигло са радовима на обнови симбола православља у Херцеговини, Цркви Свете Тројице, која је срушена у јуну 1992. године. Уз Стари мост на Неретви, такође срушен у рату, мостарски храм сматра се, једним од симбола града. Саборна црква у Мостару срушена је до темеља и спаљена, за шта до данас нико није одговарао.  Председник Србије је зјавио да је Србија до сада издвојила 700.000 евра у њену обнову и да ће уложити још новца како би тај велелепни храм засијао пуним сјајем. Сигуран је да ће до 2020. године радови на обнови храма у Мостару бити завршени. Како је рекао, и Република Српска је дала новац за обнову храма, а Србија, у овом тренутку уз све проблеме и много мука, може значајно да помогне.


Ко је победио, а ко изгубио

Пре званичног почетка састанка председник Србије и владика Григорије снаге су одмерили у куцању ускршњим јајима. Вучић је „победио” владику Григорија, али је потом „ изгубио „ од председника РС Милорада Додика.Владика Григорије је рекао присутнима открио да му је најдраже што је победио у куцању јајима председника Председништва Бакира Изетбеговића, а да сада од Вучића може и да изгуби.


Председник РС Милорад Додик истакао је да је Мостар веома важан за нашу културу, образовање, јер су кроз историју Срби оставили значајан печат и у верском животу. Упитан како коментарише то што је Саборна црква у Мостару једини велики верски објекат у БиХ који још није обновљен након рата, Додик је рекао да би волео да Влада Федерације значајније помогне израдњу, као што је Влада РС помагала у Српској обнову џамија и других објеката.

 С. Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести