Гренел: Бајден политизује дијалог Београда и Приштине

ВАШИНГТОН: Специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел оптужио је данас бившег потпредседника САД Џоа Бајдена да политизује преговоре између две стране и тиме гарантује да неће бити постигнут напредак по том питању пре новембра, када се одржавају председнички избори у САД.
grenel
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

"Бајден је данас претворио преговоре ових страна у америчко председничко политичко питање. Урадивши то, он је гарантовао да неће бити напретка пре новембра и народ Косова и Србије мораће да сачека, поново, да политичари престану да их користе", навео је Гренел на Твитеру.

Гренел тврди да је Бајден, као потпредседник САД, волео да га медији приказују као него ко има велику моћ када је реч о спољних пословима у администрацији Барака Обаме, иако је, како је навео, тадашњи министар одбране рекао да је Бајден погрешио у скоро сваком већем питању из области спољне политике и националне безбедности у протекле четири деценије.

Он је оценио да зато не би требало да буде изненађење да је Бајден, који ће највероватније бити именован за председничког кандидата демократа, наставио да даје, како је оценио, само празна обећања "народима Косова и Србије".

Гренел је истакао да се, за разлику од Бајденовог приступа који се заснива, како је навео, на много говора, а мало акције, Трампова администрација усредсредила на предузимање "важног првог корака економске нормализације између Косова и Србије".

У том циљу, подвукао је, председник Трамп је надгледао успешне преговоре о три одвојена споразума између Београда и Приштине о ваздухополовном, железничком и аутомобилском саобраћају.

Гренел је рекао да је председник Трамп омогућио да се постигну резултати на које се одавно чека, док "Бајден опет само прича, баш као што је то чинио током 40 година у Вашингтону".

"Грађани Косова и Србије знају да нема поређења између осам година празних обећања Обаме и Бајдена и акција Трампове администрације", поручио је Гренел.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести