Гренел: Неопходно вођство САД у дијалогу, Курти није од користи

БЕОГРАД: Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине у администрацији бившег америчког председника Доналда Трампа Ричард Гренел оценио је данас да се преговори распадају јер се, како каже, Стејт дипартмент договара са Европљанима и изразио уверење да је у том процесу неопходно вођство САД.
Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Foto: Youtube/printscreen
Фото: Ричард Гренел, Фото: Youtube/printscreen

Он сматра да када се Европљанима препусти вођство, добија се много приче, а мало акције и истиче да је неопходно да "амерички лидери поведу" и да имају поверење обе стране. Гренел је у интервјуу за РТС премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија означио као некога ко одбија све идеје, те није од користи.

"Он је одбио сваку идеју коју су му Американци понудили. Сада одбија и идеје које нуде Европљани. Чак и Бајденова администрација мора да га критикује. И ја мислим да он не служи свом народу. Не помаже у овој ситуацији. Недостаје нам Тачи ових дана", каже Гренел. Напомиње да је јавно подржавао Хашима Тачија који је, према његовим речима, као преговарач "разумео да мора да попусти да би кренули напред".

"Врло је ружно оно што су му Европљани урадили", рекао је Гренел и изразио незадовољство због тога што се Тачи нашао пред Специјалним судом у Хагу. Навео је и да су у Трамповој администрацији мислили да "седење за столом и причање о политици не води никуда" и да су желели економски развој, што би "покренуло ствари".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести