ГРЕНЕЛ: Роде јавно осрамотио Рота, КУРТИ ОСТАЈЕ БЕЗ подршке Немачке

ВАШИНГТОН: Бивши амерички изасланик за Западни Балкан Ричард Гренел поручио је данас да је немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде "јавно осрамотио" председника Одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаела Рота, додавши да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти остао без подршке немачких званичника на КиМ.
Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Foto: Youtube/printscreen
Фото: Ричард Гренел, Фото: Youtube/printscreen

"Немачки амбасадор на Косову јавно је осрамотио немачког социјалисту Михаела Рота због Куртијевих поступака. Знате да је лоше за Куртија када остане без подршке немачких званичника у својој земљи", написао је Гренел на друштвеној мрежи X, реагујући на објаву Родеа у којој је немачки дипломата навео да једностране мере Приштине "само доливају уље на ватру и не доприносе смањењу тензија, већ управо супротно".

Роде је навео да је "дијалог који води ЕУ између Косова и Србије једини одговарајући форум за решавање ових питања".

Председник Одбора за спољне послове Бундестага Михаел Рот претходно је поручио да су саопштења Европске уније и Сједињених Америчких Држава о једностраним акцијама приштинских власти "још један пример неизбалансираних изјава".

"Недостају ми тако јасне поруке у вези са српском агресијом у региону", написао је Рот на друштвеној мрежи X.

У саопштењу Европске уније наводи се да је ЕУ веома забринута због овонедељних операција специјалних јединица тзв. косовске полиције у канцеларијама општина Драгаш, Пећ, Исток и Клина, као и у просторијама невладине организације Центар за мир и толеранцију у Приштини.

Европска унија је позвала привремене власти у Приштини да избегавају једностране акције и да се питањем статуса општина баве кроз дијалог уз посредовање Брисела.

Портпарол ЕУ Петер Стано саопштио је да ће изненадно затварање ових канцеларија имати негативне ефекте на свакодневни живот и услове живота Срба на КиМ јер ćе ограничити њихов приступ основним социјалним услугама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести