Група франкофоних амбасадора посетила Покрајинску владу

Председник Покрајинске владе Игор Мировић одржао је данас први састанак са делегацијом Групе франкофоних амбасадора у Републици Србији, на ком је истакнуто да је сарадња на политичком, привредном и културном плану у заједничким интересу Србије и АП Војводине и земаља Франкофоније.
Sastanak predsednika Mirovića sa delegacijom Grupe frankofonih ambasadora
Фото: Покрајинска влада

Мировић је нагласио да је АП Војводина заинтересована пре свега за директну сарадњу са регијама у оквиру тих земаља.

"Сарадњом са регијама и непосредним контактима ствара се повољан амбијент за успостављање важних партнерстава у привреди, али и у туризму, култури, науци, високом образовању", рекао је Мировић.

Председник је истакао да је наша покрајина пољопривредно подручје са веома добрим резултатима у тој области, те да је АП Војводина заинтересована да са земљама са којима има традиционално трговинско партнерство – то партнерство и оснажи.

"До сада је из франкофоних земаља у Војводину инвестирано милијарду евра, а овде послује 55 компанија. Ми очекујемо да се број директних инвестиција повећа, за шта смо обезбедили добре техничке услове развојем индустријских зона широм Покрајине, али и великим улагањем у путну инфраструктуру", казао је Мировић и додао да ће АП Војводина у наредних неколико година бити премрежена ауто-путевима, што је додатно чини атрактивном за улагање.

Председник је још навео да је прилика за успостављање културне сарадње и размене садржаја у тој сфери 2022. година, када ће наш град, Нови Сад, бити Европска престоница културе.

Фото: Покрајинска влада

Амбасадор Египта Амр Алгувејли, који председава Групи франкофоних амбасадора, казао је да је данашњи састанак у Покрајинској влади отворио врата за будућу сарадњу пре свега у економији, али и у другим обаластима.

Он је рекао да Међународну организацију Франкофоније, чији је Србија придружени члан, чини 88 земаља са милијарду становника, од којих је 300 милиона франкофоних говорника. То је за Србију и АП Војводину, како је навео, велика шанса за сарадњу на свим пољима.

Алгувејли је посебно истакао универзитетску сарадњу и похвалио напоре Србије и АП Војводине у промоцији француског језика и културе како на факултетима, тако и у основним и средњим школама, али и кроз подршку различитим манифестацијама.

У делегацији Групе франкофоних амбасадора били су и амбасадор Туниса Сеиф Алах Реџеб, амбасадор Марока Мохамед Амин Белхаж, амбасадор Кипра Деметриос Теофилакту, амбасадор Швајцарске Урс Шмид, амбасадор Пољске Рафал Перл, амбасадор Камбоџе Вута Тан, отправник послова Амбасаде Гвинеје Алмами Кобеле Кеита и директор Француског института Мануел Буар.

Састанку су присуствовали покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести