Гутереш: Подршка дијалогу, ситуација мирна, али има тензија

ЊУЈОРК:  Генерални секретар УН Антонио Гутереш поздравио је у најновијем извештају о Косову и Метохији решеност Београда и Приштине да, кроз дијалог којим посредује ЕУ, дођу до нормализације односа, упозоравајући истовремено да је у протекла три месеца забалежено неколико инцидената који су резултат међунационалних тензија.
r
Фото: Youtube Printscreen

"Безбедносна ситуација на Косову, током периода који је обухваћен овим извештајем, остала је мирна иако су међунационалне тензије у неколико наврата прерасле у инциденте", навео је генерални секретар УН у редовном тромесечном извештају о стању на Косову, који ће амбасадори Савета безбедности размотрити 14. новембра.

Гутереш је у извештају, који обухвата период од 16. јула до 15. октобра, поздравио решеност Београда и Приштине да дијалогом дођу до нормализације односа и, истовремено, похвалио лидере на обе стране због привржености и одлучности коју су показали у процесу решавања отворених питања.

"Забринут сам због обновљених тензија у вези са градилиштем у посебних заштићеним зонама", навео је шеф УН, коментаришући дешавања око манастира Високи Дечани, упозоравајући на обавезе везане за заштиту верског наслеђа.

Гутереш је, још једном, изразио жаљење због недостатка интереса у процесу прикупљања средстава за фонд намењен Ромима, Ашкалијама и Египћанима који су на Косову били жртве тровања оловом.

"Прилози за овај фонд били би опипљив доказ међународне подршке за ове осетљиве заједнице и њихове хитне потребе", написао је Гутереш у извештају објављеном на сајту светске организације.

Гутереш је навео и да су изјаве српских и косовских лидера о разграничењу изазвали бригу код косовских Срба, као и неспоразуме између Београда и лидера Српске православне цркве на Косову.

Те изјаве су, такође, изазвале реакције у региону и међународној заједници, које су варирале од позива за преиспитивањем свих могућности које би могле водити ка решењу, до израза озбиљне забринутости везаних за могуће последице које би територијалне корекције могле имати по стабилност у региону, навео је Гутереш.

Према његовим речима, УНМИК наставља контруктивну сарадњу са Београдом и Приштином, са свим заједницама на Косову и са регионалним и међународним актерима."ОЕБС и КФОР настављају да извршавају своје улоге у оквиру Резолуције 1244. Своје присуство на Косову наставља и ЕУЛЕКС", стоји у извештају.

Гутереш истиче да приоритет Мисије УН остаје унапређење безбедности, стабилности и поштовања људских права на Косову и у региону.Као додатак извештају генералног секретара светске организације објављен је извештај високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност о активностима ЕУЛЕКС-а у периоду обухваћеном Гутерешовим извештајем.

У извештају о ЕУЛЕКС-у се наводи да ће та мисија, која пролази кроз период реконфигурације, бити потпуно оперативна половином децембра.Главни задатак везан за реконфигурацију је, стоји у извештају, финализовање процеса предаје локалним вестима хиљада полицијских и случајева кривичног гоњења везаних за организовани криминал и ратне злочине.

Истовремено, додаје се, ЕУЛЕКС се припрема за преношење неких својих функција надзора Специјалном представнику/Канцеларији ЕУ на Косову.Процес реконфигурације ЕУЛЕКС-а одвија се упоредо са постепеним повећањем одговорности косовских власти везаних за владавину права, наводи се у извештају.

Стање на Косову поново је уврштено на дневни ред најмоћнијег тела светске организације после шестомесечне паузе, која је резултат противљења САД, Британије и Француске да се о том питању расправља на свака три месеца, каква је била пракса у претходних 19 година.

Саветом безбедности овог месеца председава Кина.

Претходна седница Савета безбедности о Косову одржана је 18. маја, када се шест западних чланица тог тела заложило за промену формата посвећених Косову, чему су се још једном жестоко успротивили Русија, Кина и Србија. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести