Харадинај у притвору Хага због застрашивања сведока, одмазде и повреда тајности поступка

ХАГ: Насим Харадинај ухапшен је и пребачен у притворску јединицу Специјализованих већа Косова у Хагу због сумње да је извршио кривична дела застрашивање сведока, одмазда и повреда тајности поступка, саопштено је вечерас из те институције.
nasim haradinaj
Фото: AP/Tanjug

У налогу за хапшење, који је доступан јавности, наводи се да постоји сумња да је Насим Харадинај кривично одговоран за покушај извршења кривичног дела застрашивање сведока током кривичног поступка.

Конкретно, Харадинај је држао конференције за новинаре 7, 16. и 22. септембра, где је делио или на други начин учинио доступним медијима тајне и поверљиве информације и документа која су у вези са радом Специјализованог тужиоца Косова, где је такође именовао поједине (потенцијалне) сведоке и дао информације у вези са њиховим пребивалиштем и другим личним подацима.

Ово понашање, према ставу тужиоца, представља озбиљну претњу, односно средство принуде на сведоке, у циљу да се одговоре од сведочења или наговоре на давање лажне изјаве пред тужиоцем и судом.

На исти начин је потенцијалне сведоке изложио опасности по њихову безбедност, а све у циљу одмазде због њиховог истинитог сведочења пред истражитељима тужилаштва.

Харадинај се терети и за кривично дело повреде тајности поступка објављивањем инфомација из истраге и имена потенцијалних сведока.

У притвору у Хагу ће бити због опасности да би могао да побегне, да би могао да омета предстојеће кривичне посутпке који ће се водити пред Спецјализваним већима против припадника ОВК, као и да ће наставити да понавља кривична дела за која се већ сумњичи.

Информације о датуму и времену одржавања првог појављивања Насима Харадинаја пред судију биће објављене у најскорије време, наводи суд.

Он је ухапшен у петак на Косову, а нешто раније истог дана ухапшен је и Хисни Гуцати, шеф Удружења ветерана ОВК након чега су обојица изручени Хагу.

Гуцати се терети за иста кривична дела, а Специјализовани тужилац је пре неколико дана поручио да ће процесуирати све који су ометали истрагу и застрашивали жртве и сведоке у предстојећм поступцима.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести