Вучић: Терористички чин, пронаћи ћемо убицу или убице 

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за државу акт убиства Оливера Ивановића терористички чин.
vucic, tanjug
Фото: Александар Вучић, фото: Танјуг

Овај акт је за државу Србију терористички и тако ћемо се према њему односити, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после седнице за националну безбедност.

Рекао је да је упућено писмо органима Еулекса у Унмика са захтевом да органи Србије учествују у истрази убиства.

Пронаћи ћемо убицу или убице, то сам јутрос обећао супрузи Оливера Ивановића, рекао је Вучић.

Обраћајући се новинарима, председник Србије изјавио је да нема овлашћења да говори о сазнањима, којима располажу службе у вези убиства Оливера Ивановића, али, како је рекао, да „има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце“.


Срам било беднике и несрећнике

Вучић је назвао "бедницима и несрећницима" своје политичке противнике који данас покушавају политички да капитализују убиство Оливера Ивановића.

Они који су, рекао је, опљачкали и упропастили државу и све раде против Србије и данас користе у своје сврхе и убиство Оливера Ивановића и лажу и измишљају. 

"Срам вас било! То је мало рећи за то какву штету правите својој држави и шта радите против своје државе", поручио је Вучић. 

Сви знају, додао је председник Србије, какви су то лопови и преваратни. 


Уверени смо да би учешће државних органа Србије значило откривање истине о убиству Оливера Ивановића, казао је Вучић.

Он је рекао да је захтев за учешће у истрази договорен на седници Савета за националну безбедност.

Додаје да ће Србија предузети све мере које су неопходне да се пронађе убица или убице, и да је то јутрос обећао и супрузи Оливера Ивановића. 

Како је нагласио, нема овлашћења да говори о сазнањима којима располажу службе, али како је рекао „има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце“.

Злочин се, како је рекао, није догодио на територији коју ефективно контролише држава Србија, те се мора чекати реакција других органа, али очекујемо да они то ураде професионално и то је тражио и од Федерике Могерини и представника Међународне заједнице да брзо реагују.


Ускоро ћу на Косово, да разговарам са српским народом

Вучић је поручио да ће ускоро на Косово како би разговарао са српским народом.

"Ускоро ћу на Косово. Желим да разговарам са народом, шта можемо да учинимо, иако немамо ефективну власт", рекао је Вучић.

Уз констатацију да јужно од Ибра, од проглашења лажне независности, има најмање проблема иако није све у реду, он каже и ово:

"Утолико горе би то говорило о нама ко ово не би био био етнички мотивисан злочин. Али открићемо ко је то учинио."


Убијен је човек који је родитељ, супруг и који никада није позивао сукоб Срба и Албанаца. Без обзира на политичке разлике лично упућујем саучешће породици Ивановића и свим Србима. То је напад на породицу Ивановић, Север Косова и Србе у целини, нагласио је он.

Убиство Ивановића уследило је после више угрожавања безбедности и имовине Срба повратника на Косову и Метохији, као и после претњи председника косовске скупштине Кадрија Весељија да се косовски Албанци „неће зауставити до Ниша“, уколико Србија покуша да угрози „независност и сувереност“ Косова. 

Коме одговара убиство? Свима све јасно...

Вучић је рекао да не жели да говори о томе коме би могло да одговара убиство Оливера Ивановића.

"Не желим још о томе да говорим. Почетних индиција имамо, али нећу о томе говорити док надлежни органи не буду говорили", рекао је председник Србије новинарима.

"А, коме би одговарало? Мислим да је свакоме све јасно...и коме би на Косову одговарало, коме у међународној заједници, коме на Косову не би, а коме би одговарало или не би у Београду", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли убиство има међунационални карактер или га је починио неко са српским именом.

Додао је да ништа више неће о томе рећи, али да је "свакоме ко је завшио први разред основне школе све му је јасно и сви су све разумели".

Немамо поверење у косовске органе

Вучић је рекао да Београд нема поверења у косовске органе, али да се нада ће бити у стању да спроведу истрагу, а ако не буду могли - Србија ће то сигурно учинити.

Уз подсећање да се убиство догодило на територији анд којом Србија нема ефективну котролу посебно од 2008., Вучић каже:

"Да имамо највеће могуће поверење у органе - немамо, али се надамо. Ако нису у стању, молимо их да позову наше органе и прихвате нашу помоћ. Јер, ми кажемо - ми ћемо да откријемо (убице)", каже Вуцицћ.

Додаје да не зна зашто то не би прихватили и подсетио да Београд има протоколе за сарадњу се Еулексом и Унмиком.
 

Албанци у Ниш могу само на кафу, другачије - никад

На претње појединаца да ће Албанци доћи до Ниша председник Србије је рекао да "могу доћи на кафу, да виде леп град у коме је отворено много фабрика, али, другачије неће моћи". 

Упитан да прокоментарише ћутњу ЕУ на претње да ће Албанци доћи до Ниша, он је рекао да приштински политичари могу да говоре шта хоће.

"Све Албанце позивам да дођу на кафу у Ниш, да се лепо проведу, да виде како изгледа један лепо уређен европски град имате све више фабрика",рекао је Вучић новинарима након седнице Савета за националну безбедност. 

Он је додао да то што може да се види у Нишу не могу да виде на КиМ, толико новоотворених фабрика у једном граду.

"А на други начин да дођу у Ниш - неће моћи. Били са овима или са онима другачије Ниш да виде неће моћи", закључио је он.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести