ХОЋЕ ДОДИКУ ДА ЗАБРАНЕ ДА БУДЕ ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ Шта садржи оптужница Тужилаштва БиХ

САРАЈЕВО: Тужилаштво БиХ предложило је у оптужници против председника Републике Српске Милорада Додика меру забране обављања функције председника Републике и забрана обављања било које јавне функције у складу са одредбама Кривичног закона БиХ.
1
Фото: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Тужилаштво БиХ у оптужници, коју је јуче потврдио Суд БиХ, председнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милошу Лукићу на терет се ставља, како се наводи, кривично дело неизвршавање одлуке високог представника.

Према наводима оптужнице која је у поседу РТРС-а, Додик је, потписујући Указ о проглашењу Закона о измени Закона о објављивању закона и других прописа у Републици Српској, свесно прекршио одлуку, како се наводи, високог представника иако је, додаје се у оптужници, „био свестан да су те одлуке у БиХ обавезујуће у складу са овлашћењима која су му дата Анексом 10 Дејтонског споразума”.

Додику је, наводи се у оптужници коју су потписали Нивес Каневчев, Недим Ћосић и Биљана Голијанин, „био циљ да се одлуке високог представника не примене и не проведу, јер је за примену тих одлука било потребно уздржавање од даљег законадавног поступања”.

Тужилаштво БиХ предложило је за Лукића меру забране обављања директорске функције у Службеном гласнику у наредних десет година, као и забрану обављања било које јавне функције.

Бранилац председника Српске Горан Бубић раније је рекао да је потврђивањем оптужнице против Додика и Лукића Суд БиХ увучен у правосудни „живи песак”.

Додик је раније данас поручио да је потврђење оптужнице против њега „добра вест”, јер је оптужница подигнута због непоштовања одлука Кристијана Шмита, па ће на суду морати да се докаже ко је особа која се представља као високи представник у БиХ.

Република Српска не признаје Шмита за високог представника, јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН како је то предвиђено Дејтонским споразумом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести