Хрвати не одустају од загарантованог мандата у Скупштини Србије

БЕОГРАД: Председница Хрватског националног већа (ХНВ) Јасна Војнић изјавила је, после разговора са председником Србије Александром Вучићем, да три године након потписане декларације о положају мањина у Србији и Хрватској дошло до помака у многим стварима, а да остаје кључно питање загарантованог мандата у скупштини за ту мањину.
1
Фото: Tanjug
Војнић је пренела да је повод за данашњи састанак била захвалност Вучићу што је Влада Србије издвојила средства за откуп дела родне куће бана Јосипа Јелачића.
 
"Очекујемо да ће свечано отварање бити на дан Заједнице, 16. октобра ове године", рекла је Војнић.
 
Мимо тога, каже, њихов захтев је био и остао да хрватска заједница буде активно укључена у процес доношења одлука.
 
Војнић тврди да је хрватска заједница тренутно искључена из извршне власти и институција.
 
"Гарантовани мандат је нешто од чега нећемо одустати", подвукла је она додајући да је у данашњем разговору са председником Вучићем, како тврди, исказана позитивна спремност да се решавају та питања.
 
На питање да ли очекује да ће неко из хрватске заједнице бити укључен у нову покрајинску или републичку владу, Војнић је одговорила:
 
"Очекујемо и надамо се да ће неко од представника Хрвата бити укључен у републичку или покрајинску владу".
 
Војнић је истакла да је разговор са председником Вучићем био изузетно конструктиван, о конкретним стварима које су, каже, изазов за хрватску заједницу у Србији, као што су простор за хрватску заједницу у Београду, Хрватски школски центар, видљивост заједнице...
 
"Разговор је протекао у изузетно позивитиној атмосфери, управо онаквој каква је и потекла са стране Хрватске, потакнута премијером Андрејом Пленковићем према Србима у Хрватској", рекла је Војнић.
 
На том трагу, каже, очекују да се интензивно настави комуникација и сарадња са представницима хрватске заједнице и да се почну решавати и друга питања.
EUR/RSD 117.1155
Најновије вести