ХРВАТСКА ПРОТЕРУЈЕ СРПСКОГ ДИПЛОМАТУ Проглашен персоном нон грата

ЗАГРЕБ: Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман говорио је данас о протеривању хрватског дипломате из Србије и рекао да је званични Загреб поступио реципрочно и да је одлучено да се саветник Амбасаде Србије у Хрватској прогласи персоном нон грата.
h
Фото: pixabay.com/ilustracija

Грлић Радман је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је званични Загреб предвиђао ескалацију, али не и овако радикалан потез Београда, што сматра неуобичајеним. "Одлучили смо да се саветник Амбасаде Србије у Хрватској прогласи персоном нон грата Хрватске. Нота је уручена амбасадорки и у њој се наводи да саветник мора напустити територију Хрватске", рекао је Грлић Радман. Он је поновио да Хрватска одбацује основе по којима је протеран хрватски дипломата из Србије.

"Хрватском амбасадору није дат разлог, речено је да није нужно рећи разлог. Ми не знамо разлоге одлуке, тим више је то забрињавајуће", навео је Грлић Радман.

На питање о писању српских медија да је хрватски дипломат протеран под оптужбама за шпијунажу, министар је рекао да га нису протерали медији, него Министарство спољних послова Србије. "Они нису изразили разлоге, они су наши партнери за комуникацију, то је за нас релевантно. А остале шпекулације, како коме одговара", навео је Грлић Радман.

Поновио је да Хрватска од Србије ово није очекивала, већ су, како је рекао, очекивали пружену руку. "Србија је тако поступила, ми смо само одговорили реципрочно", рекао је шеф хрватске дипломатије. На питање да ли је саветник виша функција од првог секретара и значи ли то да је Хрватска узвратила жешће Србији, Грлић Радман каже да је то ствар одабира, пренео је хрватски портал Индекс. "Ми нисмо очекивали да ће неки дипломата бити протеран. Ми смо узвратили реципрочно. Шта је требало да их питамо ко ће бити протеран", упитао је Грлић Радман и додао се при доношењу одлуке нису руководили ни дипломатским звањем ни именом.

Из ресора којим руководи Грлић Радман претходно је саопштено да је МВЕП одлучио да реагује реципрочно на одлуку српске владе и да је саветника Амбасаде Србије у Загребу Петра Новаковића прогласила персоном нон грата.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести