ШПИЈУНИРАО? Хрватски дипломата ПЕРСОНА НОН ГРАТА У СРБИЈИ Конзулат Хрватске ЋУТИ

Министарство спољних послова Србије  донело је одлуку да, у складу са чланом 9. Бечке конвенције, која регулише дипломатско-конзуларне односе, прогласи Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Републике Хрватске у Београду, за персону нон грата.
1
Фото: Pixabay.com/Ilustracija

- Током професионалног ангажовања у Републици Србији Шнајдер је грубо изашао из оквира дипломатских норми и прекршио наведену Конвенцију. Тим поводом уручена је дипломатска нота амбасадору Републике Хрватске Хидајету Бишчевићу - саопштено је из српског Министарства, преноси Танјуг.

Министарство спољних послова, како се додаје, жали због поступања наведеног дипломате у протеклом периоду, које не доприноси унапређењу билатералних односа Републике Србије и Републике Хрватске, добросуседској сарадњи и свеукупном подизању нивоа мира и стабилности у региону.

Министарство у саопштењу још изражава очекивање да ће Република Србија и Република Хрватска заједнички радити на изградњи међусобног поверења, а у циљу остварења заједничке европске будућности.

„Портал Новости.рс пише да се ради о документованој шпијунажи и врбовању за рад за хрватску службу“, наводи хрватски портал Индекс. „У хрватском конзулату нису били доступни на коментар ове одлуке“, додају.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести