Хрватски историчар: Срби ослободили Далмацију

ЗАГРЕБ: Друштвеном мрежом Фејсбук шири се објава хрватског историчара Горана Шарића да су Срби ослободили Далмацију и да Хрватска не би имала туризам да српска војска није пре 100 година ушла у Далмацију и тако је спасила од италијанске окупације.
1
Фото: Youtube Printscreen

Овај млади историчар и магистар католичке теологије се на свом налогу осврнуо на напад на ватерполисте из Србије на сплитској Риви и све повезао с догађајима после Првог светског рата, преноси Индеџ.хр.

Хрватска од туризма заради преко 13 милијарди евра годишње, наводи тај историчар и додаје да туризам што директно, што индиректно чини скоро трећину БДП-а земље.

Да српска војска два пута није ослобађала Јадран од Италијана, не би било 13 милијарди, па би Хрватска била гладна - данас се тога више нико не сећа, истакао је Шарић.

"Данас Србе бацају са риве. Можда се ни ја не бих сетио, можда бих и ја био у напасти да неког Србина гурнем у море да два дана након дивљачког напада на српске ватерполисте у Сплиту, председник Европског парламента, Италијан Антонио Тајани, није изјавио да су Истра и Далмација италијанске", навео је Шарић.

Како је нагласио, цела Хрватска била је згрожена том изјавом, али нико се није запитао зашто Истра и Далмација више нису италијанске.

"У друштву у којем су осуђени ратни злочинци драги гости на државним прославама, у којем на Колиндиној инаугурацији седи особа која је кокаином плаћала проститутку, у којем словеначки криминалац држи предавања по црквама о томе како у Јасеновцу није било геноцида, а дневник сваки дан почиње као да је 1991. није ни чудно да нико не зна зашто је Далмација у саставу Хрватске, али да зато сви знају да је ватерполиста заслужио батине јер: ''ипак је он четник''. Ипак сте ви идиоти", закључио је Шарић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести