Интервју, Иштван Пастор: У Србији код куће на сопственој земљи   

НОВИ САД: Председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор у интервјуу за „Дневник” каже да се радује томе што ће парламентарни избори у Србији бити редовни, иако је готово читав трогодишњи период пролазио у некаквом ишчекивању превремених.
pastor
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Мислим да је с аспекта политичке стабилности и нормалног функционисања парламентарне демократије изузетно важно да истиче пун мандат и једног и другог парламента и локалних самоуправа, наводи Пастор.

Какву кампању очекујете?

Спремамо се за опште изборе, мање-више знамо да ће они бити у рано пролеће. С аспекта предстојећег посла није битно да ли је то март или април јер до тада има довољно времена. На крају крајева, морам да вам кажем да за нас кампања сама по себи ништа не значи, мало ће бити другачији темпо и мало ће бити другачија садржина дана, али ми перманентно радимо кроз читаво трајање мандатног периода. У том смислу кампања неће донети ништа ново. Донеће практично нови задатак, а то је приказивање четворогодишњег учинка на државном, покрајинском и локалним нивоу и визију, слику предстојећег периода, у односу на коју ћемо тражити подршку и легитимитет од бирачког тела, 

Да ли ће СВМ излазити самостално на изборе?

У принципу, Савез војвођанских Мађара углавном на свим изборима излази самостално. О томе сада формална одлука није донета, али се то у суштини подразумева. Из позиције самостално освојеног легитимитета ћемо тражити партнерске везе или градити партнерски однос, уколико се будемо могли договорити око садржине, што мислим да је могуће. Рачунам да ће и после избора следеће године у суштини политичка сцена у Србији остати непромењена и да ће се створити услови да се настави и сарадња и тренд који је данас присутан у Србији. Не искључујем могућност да ћемо у локалним срединама где нас је мало, и где то људи сматрају рационалним, евентуално ући у предизборне договоре и коалиције, али у принципу, што се тиче државног и покрајинског нивоа и што се тиче основног става, и на локалне изборе ћемо сигурно ићи сами.


Скупштина Војводине крајем лета о ребалансу буџета      

На питање када ће бити одржана наредна седница Скупштине Војводине после годишњих одмора и шта је у плану да се стави на дневни ред, Пастор је одговорио:

Очекујем прву седницу Покрајинске скупштине на самом крају лета, можда ће то бити крај августа или рани почетак септембра. С великом дозом сигурности могу да кажем да ће на тој седници на дневном реду бити ребаланс буџета. Осим тога, у међувремену ће сигурно пристићи и други материјали, али мислим да ће кичму седнице представљати ребаланс буџета.


Колико је СВМ задовољан односима у владајућој коалицији чији је део, а коју предводи СНС?

И странка је задовољна и лично сам задовољан. Трудили смо се да дамо допринос и на државном, и на покрајинском, и на локалном нивоу, да будемо коректни партнери, онако како смо се договорили. А договорили смо се да се то партнерство заснива на обостраном поштовању, без обзира на величину, и да се спроводи оно што је договорено, да се испоштује дата реч. Примећујем и видим исти напор и код нашег партнера, што практично значи да је сарадња била коректна, била је у општем интересу, као и у интересу војвођанских Мађара. Кажем то јавно и гласно, без обзира на то какве комантаре изазива. У протеклом периоду било је ситуација да смо се појављивали у медијима у форми читуља, али ме то нешто посебно не знаима, зато што знам да оно што радимо ти људи у том тренутку нису разумели, или нису желели разумети да је то у интересу државе и народа.  Мислим да се та сарадња у протекле четири године доказала и показала. Што се нас тиче, ми бисмо, ако ситуација буде таква, ту сарадњу радо наставили. У тој сарадњи није било и нема проблема и трзавица. Има на локалним нивоима, на још нижим нивоима, можда банално звучи, али није банално, на нивоима месних заједница, али то је део нормалног живота. Веома је добро то што се ти проблеми, кад се појаве, решавају. Да ли на локалу или на другом нивоу, али се решавају. Очито, и нама и нашим партнерима је стало до тога да односи буду нормални. То је најважније.

Као председник најјаче странке Мађара у Војводини како бисте оценили републичке инвестиције у Војводини, можемо ли бити задовољни?

Мислим да су у Аутономној Покрајини Војводини реализоване доста значајне инвестиције, при чему се то увек може посматрати и тако да ли је чаша напола пуна, или напола празна. Само у односу на оно што представља део коалиционог договора између СВМ-а и СНС-а могу да кажем да све инвестиције које су део коалиционог споразума или су окончане или су у фази окончања. Завршавају се пројекти које смо планирали и о којима смо причали чак 30 година. Примера ради, обилазница око Суботице. То није политичко питање, то је питање човекове околине, квалитета ваздуха у граду... Пре неколико дана Републичка влада је донела одлуку којом је одобрено додатних 330 милиона динара, којима ће се тај велики подухват практично бити окончан до краја године. Други огроман инвестициони пројекат, такође део коалиционог споразума, јесте реконструкција железничке пруге од Суботице до Сегедина, чиме ће се путовање скратити на четрдесетак минута. То ће значити да се на једном месту може живети, а на другом радити, значиће потпуно другачију динамику живота и значиће оживљавање села поред те железничке пруге. Тај пројекат је у припремној фази и почетак реализације може се очекивати крајем ове године или почетком наредне. Ако свему томе додам реконструкцију суботичког Народног позоришта, која се завршава, улагање у развој Палића, што је започето, решено грејање у Сенти из републичких средстава, десетине и десетине школа обновљених у протеклим годинама, велике инвестиције у здравсту чија се реализација припрема... то нису политичка питања и нису само у интересу војвођанских Мађара, него у интересу свих грађана Војводине.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)


Води се рачуна о томе да покрајина не заостаје

Пастор је истакао да је у протекле три године мандата вођено рачуна о томе да Војводине не заостаје.

Егзактно математички не могу доказати да, не да није било запостављања, него је било жеље да се излази у сусрет и да се брже повлаче потези, тако да сам у том смислу апсолутно задовољан. Велике инвестиције у Војводини, од Новог Сада и даље су реализоване и данас се припремају огромни инвестициони пројекти. Морам рећи и то да су прошле године донели одлуке о изградњи четири пречистача отпадних вода у Војводини, два се финансирају из републичких извора, два и покрајинских, тако да у смислу посматрања чаше да ли је напола празна или пуна – сматрам да је напола пуна.


Шта за Мађаре у Војводини значи финансијска подршка мађарске владе? Да ли је то подстицај да остану овде?

Пре него што одговорим на то питање, морам да кажем да је задатак сваке матичне државе да помаже своју мањину на територији друге државе. То је простор на којем све нације истовремено живе и као мањина и као већина. Из тог разлога морам и овом приликом да подвучем да ће Савез војвођанских Мађара и у републичком и покрајинском парламенту и на сваком другом месту увек подржати напоре републичке, покрајинске и друге власти који буду ишли у прилог томе да се помогну српске заједнице на другим територијама. Јер, осећамо на сопственој кожи шта значи када матична држава то ради, или када то не ради. Ми смо деценије проводили а да матична држава то није радила. Сада, нарочито у последњих четири-пет година од кад је буџет Мађарске стабилизован и финансијске могућности су другачије, видимо шта значи када матична држава, осим политичке и моралне подршке, даје и финансијску, при чему смо у ситуацији да сами дефинишемо оно што нам је потребно, за шта ћемо ту помоћ користити. Тако мислим и у односу на подршку Републике Србије с било којег нивоа власти. У суштини, могу дефинисати два основна правца финансијске подршке. Један се односи на очување идентитета, а други на питање егзистенцијалног ојачавања. То је оно што иде преко Фондације „Просперитате” већ три и по године. Потпуно је сигурно да, за разлику од других околних држава, долазак те финансијске подршке у Србији се доживљава позитивно, не праве се политичке и административне препреке. То је потпуно рационално јер се тај новац овде опредмећује и овде задржава људе. Генерално, ако говоримо о учинку, коалиција са Српском напредном странком за мене је највећи учинак јер страшно је важно што је направљена друштвена клима у којој се мањинске заједнице не доживљају као фактор политичке нестабилности. Дошли смо у ситуацију да се различитост проширила на питање легитимног става у различитости оцене заједничке прошлости. Мислим да је то цивилизацијски искорак. То се не може изразити у новцу јер је то огромна вредност и с те платформе се гради осећај сигурности, међусобно поштовање и осећај да си код куће на сопственој земљи.   

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести