Председник СВМ Иштван Пастор: Бити Мађар у Србији данас је предност

Мађарска данас нема бољег суседа од Србије, као ни Србија од Мађарске, изјавио је председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, који је и председник Скупштине Војводине, на 30. летњем слободном универзитету у румунском месту Тушнад.
Predsednik Skupštine Vojvodine i SVM-a Ištvan Pastor Foto: R. Hadžić
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Пастор је на конференцији за новинаре оценио да у целом Карпатском басену нема две државе с тако крвавом историјом као што су имали Мађари и Срби, и који су упркос свему прешли такав пут ка помирењу. То се у Европи, додао је, може упоредити с помирењем Француске и Немачке, иако се о томе мало говори, преноси суботичка Телевизија „Панон” видео-записом на свом сајту.

– Сматрам да је то огроман заједнички успех јер, ако је Мађарска с таквом прошлошћу могла изградити такве односе са Србијом, а то не успева с Румунијом, Украјином и Словачком, онда то није до Мађарске. Исто тако, ако су Срби успели да изграде такве односе с Мађарима, а не успевају с Хрватском, Бошњацима и Албанцима, то није грешка Србије – нагласио је Пастор.

Говорећи о основним ставовима његове странке, Пастор је истакао да су јој основи задаци да уради све у циљу очувања националног идентитета Мађара у Србији, у чему има велику помоћ мађарске владе, и да преузме терет и одговорност за напредак Србије. За то су, како је навео Пастор, Мађари у Војводини заинтересовани и лично и као странка су преузели одговорност.


Орбанова влада финансира 11 пројеката у Војводини

На конференцији за новинаре представљено је 11 пројеката који се реализују или ће се реализовати у наредним годинама у Војводини новцем мађарске владе. Ради се о 1,7 милијарди форинти, односно о више од пет милиона евра, које је Орбанова влада одобрила за војвођанске пројекте 8. јула ове године.

Међу 11 пројеката који ће се спроводити у Војводини су обнова цркве у Арачи из 12. века, Градска библиотека у Суботици, домови културе у Хоргошу, Носи, Евангелистичка црква у Врбасу и издавање средњег српско- мађарског речника.  

– Захваљујући одобреном износу, можемо прионути на припремне радове за пројекте. Надамо се да ћемо наредне године моћи да кренемо у ту културну инвестицију великог обима, која превазилази оквире војвођанских Мађара јер се ради о националном благу – рекао је Пастор.


– Мађари су у протеклих 100 година, не рачунајући ове последње, увек били у подређеном положају јер, да би напредовали као део већинске нације, увек су морали имати дупли учинак. Ситуација се од 2010. године суштински променила и сада је у Србији предност бити Мађар – истакао је Пастор.

Он је навео да се, захваљујући тим добрим односима Србије и Мађарске, Мађари у Србији, за разлику од готово свих других мађарских заједница у државама у окружењу, „не сматрају безбедносним ризиком него заједницом на коју се може рачунати у изградњи државе Србије, што је свима нама у интересу”. Пастор је нагласио и да је у изградњи тих добрих односа између две државе и СВМ имао своју улогу и да је његов основни интерес да се ти добри односи између Србије и Мађарске и очувају.   

На манифестацији у Румунији, која се традиционално одржава у јулу, учествују представници мађарске владе, с премијером Виктором Орбаном на челу, и Мађари који живе као мањине у државама у окружењу. Организују се округли столови с политичким и економским темама, а највеће интересовање учесника по правилу изазове говор мађарског премијера Орбана...

Државни секретар за националну политику у влади Виктора Орбана Арпад Јанош Потапи, који је с Пастором заједно држао конференцију за новинаре, оценио је да војвођански Мађари данас представљају најорганизованији део мађарске нације и да се напредак види на сваком кораку, у политичком смислу и што се тиче структуре њихових институција, било да је реч о локалним самоуправама или о самој покрајини

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести