ИПСОС: СНС сам до Владе, Ђилас мало испред СПС-а

БЕОГРАД: Када би ванредни парламентарни избори били одржани сада, Српска напредна странка била би у позицији да сама формира власт, Социјалистичка партија Србије би освојила исти број мандата као и на прошлим изборима, док би листа коју би предводио Драган Ђилас била нешто мало испред СПС-а, показују резултати истраживања ИПСОС-а.
1

Марко Уљаревић из те маркетиншке агенције каже да би излазност била као и на прошлим изборима, између 3,6 до 3,7 милиона гласача. 

"Када говоримо о владајућој коалиција, онда не очекујем битније промене када је у питању њихов рејтинг. СНС би био у позицији да сам освоји власт и формира владу, како сада говоре подаци. СПС би био у домену резултата 2014. и 2016. године", рекао је Уљаревић за ТВ Прва.

Он је додао да се не зна како и у колико колона би опозиција изашла на изборе, али да истраживања показују да би листа Драгана Ђиласа била нешто мало испред СПС-а. Не зна се, додаје, какав би резултат опозиција остварила, јер није познато ко би све учествовао на изборима.

Подсећа да је Ђилас док је био на челу ДС-а на изборима 2014. године на нивоу Београда освојио 15 одсто, а на нивоу Србије шест, док је на прошлим изборима на нивоу Београда са широм коалицијом имао око 20 одсто. 

За протесте у Београду каже да је његов утисак да су хомогени у односу на председник Србије и лидера СНС-а Александра Вучића, да су то људи који немају позитиван став о председнику Србији и против су њега, али су хетерогени у осносу на опозиционе лидере. 

"Опозиција није активно узела учешће у артикулисању тих захтева који се износе на протестима. Не видим начин на који би могли да поентирају од ових протеста", истакао је Уљаревић.

За мале странке које су до сада излазиле на изборе на листи СНС-а каже да би тешко иједна од њих могла самостално да изађе на изборе и да пређе цензус.

А да ли ће бити ванредних парламентарних избора истиче да ће на то утицати дешавање око Косова и да ли ће Београд имати прилику да постигне неки споразум и договор са приштинским властима. 

"Не видим неку битну промену у рејтинзима која би могла да укаже да због тога идемо на изборе. Протести могу да буду легитиман захтев, али не видим у овом тренутку тензију због које би били неопходни ванредни парламентарни избори", закључио је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести