Италија искрено подржава реформе и европски пут Србије

БЕОГРАД:  Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Италије Карло Ло Кашо разговарали су о наставку европских интеграција Србије и сарадњи две државе у том процесу, ефектима реформи које се спроводе, ситуацији у ЕУ и региону, билатералним односима и другим значајним питањима.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Italije Karlo lo Kašo foto: Tanjug/video
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Италије Карло ло Кашо фото: Танјуг/видео

Уз захвалност на континуираној помоћи коју Италија пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, министар за европске интеграције истакла је да смо јасно опредељени за наставак процеса приступања, што - како је нагласила, потврђује посвећеност у спровођењу реформи које су, применом европских норми и вредности, пре свега у функцији напретка и развоја државе и друштва у целини. У том смислу, Јадранка Јоксимовић и амбасадор Ло Кашо акцентовали су значај реформи у поглављима која се односе на владавину права - 23 и 24, јер од резултата који се у њима остваре зависи и отварање нових.

Како је саопштено из њеног кабинета, министар је указала на значајан сет активности у овим областима. Посебно је нагласила да је Влада усвојила Закон о превенцији корупције као и да је финализован рад на медијској стратегији. 

Србија, указала је министар, очекује да до краја јуна - када се завршава председавање Румуније Саветом ЕУ, отвори нека од пет поглавља за која смо, у овом тренутку, технички спремни. Тиме би се потврдио кредибилитет политике проширења која би - оценила је Јоксимовић, и после избора за ЕП требало да остане активна заједничка политика ЕУ.

Министар за европске интеграције указала је да се Србија залаже за одрживо решење за Косово и Метохију. Подсетила је да је Београд испунио обавезе из Бриселског споразума, а у складу са принципима поштовања преузетих обавеза, док је Приштина у потпуности игнорисала своје обавезе из Бриселског споразума, а додатно је, унилатерално уведеним тарифама, онемогућила дијалог. 

Амбасадор Карло Ло Кашо потврдио је да ће Италија наставити да пружа снажну подршку европским интеграцијама Србије - доказаног и поузданог партнера ЕУ. Оценио је да су резултати реформи - за које верује да ће бити интензивније, видљиви и да потврђују европску перспективу Србије, која је битан чинилац регионалне стабилности. Саговорници су се сложили да је Италија - као привредно и економски значајно и дуго присутна у Србији, добар познавалац прилика у региону и искрени подржавалац европске будућности региона, а посебно Србије.

Јоксимовић и Ло Кашо сагласни су две државе имају добре билатералне односе и да је Италија важан економски и политички партнер Србије, каже се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести