Иван Ђоковић: Дан победе над фашизмом подсећа, упозорава и опомиње

Свечана академија поводом обележавања 73. годишњице Дана победе над фашизмом у Другом светском рату - 9. мај, у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачке борбе АП Војводине, одржана је данас у Дому Војске Србије, у присуству представника Покрајинске владе и Скупштине АП Војводине, Војске Србије, Града Новог Сада, Удружења резервних војних старешина, Удружења пензионера Новог Сада, Удружења војних пензионера, Удружења пилота и падобранаца Војводине и многих других.
Ivan Đoković  govori na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 73. godišnjice Dana pobede nad fašizmom Foto: vojvodina.gov.rs
Фото: Иван Ђоковић говори на Свечаној академији поводом обележавања 73. годишњице Дана победе над фашизмом Фото: vojvodina.gov.rs

На свечаној академији обележено је и 70 година од формирања СУБНОР АП Војводине.Обраћајући се присутнима и честитајући ,,овај велики празник за људску цивилизацију“, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, истакао је значај обележавања Дана победе који подсећа, упозорава и опомиње на ратне године, милионе жртава и на формалну капитулацију фашизма.

,,Чак и они који не препознају овај празник у свом идеолошком формату, не могу да негирају да су на бази народноослободилачке борбе и онога што данас слави републички и покрајински СУБНОР настали постулати очувања и изградње савременог света који ми данас баштинимо“, рекао је Ђоковић.Ђоковић је додао да је са територије АП Војводине управо и кренуо антифашистички замајац, где се на обронцима Фрушке горе формирао први антифашистички покрет.

Фото: Свечана академија поводом обележавања 73. годишњице Дана победе над фашизмом у Другом светском рату Фото: vojvodina.gov.rs

,,Војводина као антифашистичко подручје, не само својим аутономним статусом који произилази из мултиетничности и мултикултуралности, која је учествовала у антифашистичкој борби, већ и свим што она данас представља, поручује да се не сме прекрајати и фалсификовати историја, нити вршити њена ревизија, на штету антифашистичког покрета“, рекао је потпредседник Ђоковић, завршивши своју беседу речима ,,Живела слобода“.

Председник СУБНОР АП Војводине и потпредседник савеза бораца Србије, Светомир Атанацковић, још једном је истакао значај обележавања 9. маја, победе над наци-фашизмом, додавши да је Дан победе над фашизмом и најзначајнији заједнички празник човечанства.Свечану академију поводом Дана победе над фашизмом организовао је Савез удружења бораца народноослободилачког рата Војводине, под покровитељством Покрајинске владе, тачније Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Фото: Свечана академија поводом обележавања 73. годишњице Дана победе над фашизмом у Другом светском рату Фото: vojvodina.gov.rs

Дана 9. маја 1945. године, Немачка је потписала безусловну капитулацију у Другом светском рату, који је узео свој данак у виду десетина милиона жртава. Иако је рат званично окончан неколико месеци касније, када је капитулирао и Јапан, у Европи се 9. мај обележава као Дан победе над фашизмом. Поред СССР-а и Велике Британије, народноослободилачка војска на територији Југославије је држала део заједничког фронта, од Дунава до Јадранског мора, повезујући совјетске снаге у Мађарској са англо-америчким у Италији.

vojvodina.gov.rs

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести