Дачић: Данас је дан када се слави победа над фашизмом 

БЕОГРАД:  Председник СПС Ивица Дачић честитао је грађанима Србије Дан победе и Дан Европе, уз поруку да је то дан када се слави победа над фашизмом, дан који ће остати симбол херојства и јединства народа у одбрани слободе и демократије у целом свету. 
Ivica Dacic/Fonet
Фото: FoNet

"Грађани Србије морају остати посвећени очувању слободе и мира, јер нам је дужност да поштујемо, негујемо и чувамо од заборава тековине које смо добили у наслеђе од оних који су дали животе у борби против фашизма, за слободу. Због тога свако од нас носи велики терет одговорности пред будућим генерацијама", навео је Дачић у честитки и додао:

"Данас је и Дан Европе. На идејама антифашизма, слободе, правде и мира, после трагедије Другог светског рата започета је изградња данашње ЕУ, заједнице европских држава и народа којој и Србија припада и чијем пуноправном чланству тежи. На жалост, приметио је шеф српске дипломатије, данас смо суочени са покушајем релативизације злочина фашизма и изједначавања жртава и злочинаца, као и са повампиреним идејама искљјчивости, мржње и нетолеранције. 

"Због тога је наша дужност да не допустимо такве покушаје прекрајања историје и да се супротставимо свим изазовима који могу да доведу у питање мир. Морамо остати посвећени очувању слободе и мира због оних који су за те вредности дали своје животе", навео је Дачић.

Михајловић: Србија увек на страни антифашизма 

БЕОГРАД: Србији, која је увек била на страни антифашизма, данас су више него икад потребни европске вредности и стандарди, као што су Европи и свету више него икада потребне антифашистичка баштина и вредности антифашизма, изјавила је данас, поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе, потпредседица Владе Србије Зорана Михајловић.

Она је, у писаној изјави, истакла да је Србија кроз своју историју показала да је увек била на страни правде и истине и да је због тога платила - и данас плаћа - велику цену.

"Сведоци смо покушаја да се промени историја и да се заборави ко је био на којој страни током Другог светског рата. Слушамо како данас и није важно ко је био на страни фашизма, а ко је бранио слободу свог народа, али и читаве Европе. Али, важно је да чувамо сећање на све жртве које је Србија дала за победу над фашизмом, јер захваљујући њима ми данас живимо у слободи", каже Михајловићева.

Она истиче да су "истинске вредности Европске уније и антифашизам једно и нераздвојиво", и зато је Европа за Србију најисправнији пут за будућност наших грађана.

Дачић: Влада функционише, разговараће се о реконструкцији

БЕОГРАД: Влада ради и функционише сасвим нормално, а о њеној реконструкцији сигурно ће се разговарати, као и томе да ли ће до ње уопште доћи, изјавио је данас министар спољних послова и лидер СПС Ивица Дачић.

Дачић је за Телевизију Прва рекао да ће се о реконструкцији владе, као што су рекли председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, сигурно разговарати у наредном периоду, али и навео да званичници Србије имају много важнија посла од реконструкције владе. 

Он је указао да је председник Вучић био у Турској, тренутно је у Русији, данас у званичну посету Србији долази председник Кипра, а у понедељак у Њујорку ће шеф дипломатије говорити на седници Савета безбедности о Косову и Метохији. 

Поводом оставке министра финансија Душана Вујовића, Дачић је рекао да неколико дана није био у Србији и није био укључен у дешавања на унутрашњем плану, те да Вујовић уложио доста времена и труда док је био министар. 

"То је нешто о чему се и раније говорило. Сигурно да је Вујовић имао веома значајну улогу у влади Александра Вучића када је започео процес финансијске консолидације. Лични разлози су у питању. Знам његову ситуацију и то је нешто је сасвим оправдано", каже Дачић. 

Упитан о променама у дипломатско-конзуларним представништвима Србије, укључујући и оно у Паризу, Дачић је рекао да ће ове године бити промењено више од 30 шефова дипломатско-конузларних представништава, што због одласка у пензију, што због истека мандата, а очекује се и доношење новог закона о спољним пословима. 

"То значи реформа дипломатије", навео је Дачић и додао да је направљен увид у ситуацију и да ће бити предузете мере, те да је договор са пред Вучићем да се потпуно сагледа дипломатска мрежа како би се видело где нам можда недостају амбасаде. 

"Постоје неки региони и важне земље као што је Вијетнам где немамо амбасаду или карипске земље где немамо ниједну амбасаду осим на Куби, што нам је за стратешке интересе веома важно", каже Дачић. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести