БИЛЧИК О (НЕ)РЕГУЛАРНОСТИМА ТОКОМ ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА Све недостатке и жалбе решавати кроз институције Србије

БРИСЕЛ: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик вечерас се обратио саопштењем медијима да би, како је навео, у светлу бројних погрешних тумачења његових изјава после ванредних парламентарних избора у Србији, разјаснио нека питања како би се, објашњава,  избегло даље ширење непотпуних информација.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Изражавајући забринутост због како је навео, броја притужби и неправилности које се пријављују, Билчик је нагласио да је за детаљну оцену избора потребан завршни извештај мисије ОЕБС-а.

Истакао је да је императив је да се сви изборни недостаци и жалбе истински решавају и решавају кроз институције Србије.

„Рачунамо на њихову пуну посвећеност сарадњи са међународним организацијама. Отклањање одређених неправилности на дан избора и системских недостатака у изборном оквиру остаје у интересу свих - државе, бирача и напретка Србије на путу ка ЕУ”, рекао је Билчик.

Он даље наводи да су, иако су избори технички добро вођени и протекли без веćих немира, међународни посматрачи пријавили бројне неправилности, које како каже укључују злоупотребу јавних ресурса, недостатак раздвајања између званичних функција и активности кампање, застрашивање и притисак на бираче, куповине гласова.

Како оцењује  РЕМ је био пасиван током целе кампање и његови представници нису комуницирали са међународним посматрачима.

Билчик додаје да је он као стални известилац Европског парламента за Србију, увек позивао српске власти да у потпуности испоштују препоруке ОЕБС/ОДИХР о спровођењу избора и подсећа да у његовом извештају о Србији из маја 2023. године постоји неколико параграфа који се односе на спровођење избора, попут Параграфа 24.

У том Параграфу се, наводи Билчик, Србија позива да се у потпуности позабави преосталим препорукама ОЕБС-а, посебно приступом конкурентских кандидата медијима, повећаном транспарентношћу и одговорношћу финансирања кампање, као и мерама за борбу против притиска на бираче и злоупотребе административних ресурса, уз консултације са стручним организацијама цивилног друштва.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести