ЗБОГ РАСПОДЕЛЕ МАНДАТА У ДС ОПСАДНО СТАЊЕ Чланство љуто на Лутовца, а једна ОСТАВКА је већ на његовом столу

Ко је колико добио места на посланичкој листи "Србија против насиља" од јуче није непознаница, а није непознато ни да је, рецимо, у тој "подели карата" Демократска странка прошла лошије него други.
a
Фото: screenshot youtube / Nova S / N1

То је био разлог да се њено чланство одмах побуни, а данас је пала и једна оставка, и то потпредседнице ДС Татјане Манојловић.

Салве негодовања уследиле су јуче након објављивања коалиционог споразума који су потписале странке које ће се на овој листи наћи, али и податак да је највише места на њој добила странка Мирослава Алексића, за којим следе ШП, "Зелено - леви фронт", и тек за њима ДС.

Осим броја места, велико незадовољство изазвала је информација да Манојловић, али и други потпредседник демократа Миодраг Гавриловић, немају никакве шансе да буду посланици у наредном сазиву: она зато што није на листи, а он што је на њој толико далеко да нема шансе да поново уђе у посланичку клупу, иако су у последњем сазиву били међу најактивнијим посланицима у Скупштини Србије.

Траже објашњење од Лутовца

Од председника ДС се тражило објашњење за овакву одлуку.

- Председништво ДС на челу са Зораном Лутовцем одлучило је синоћ да овај човек и потпредседник странке не буде посланик у овом сазиву, ставивши га на место на изборној листи на којем сигурно неће моћи да постане посланик. Неразумна и лоша одлука по ДС - оценио је Александар Ђукић на друштвеној мрежи Икс.

То није била једина негативна реакција.

- Нисам у току, али ако је истина да Тања Манојловић и Миодраг Гавриловић нису на листи, ја стварно не могу да разумем. Па, они су сјајни, доказани опозиционари. Борци, дали све за имиџ демократа... Желим да верујем да ово није истина. Подршка за ове сјајне људе - написао је један од корисника друштвене мреже Икс.

Да је ова информација тачна, практичко је данас потврдила и сама Манојловић, која је јавно саопштила разлог оставке, уз уз образложење да јој врх странке "не указују поверење да у наредном периоду буде народна посланица".

Поменула је и лидера ДС Зорана Лутовца и Председништво странке, рекавши да они њен рад не сматрају довољним.

Расподела мандата по странкама

У коалиционом споразуму листе "Србија против насиља", који је потписан јуче, наведено је колико ће која странка, чланица коалиције, добити мандата. По њему би Народни покрет Србија (НПС) Мирослава Алексића могао да рачуна на највише места, укупно 62.

За њим следи Странка слободе и правде (ШП) Драгана Ђиласа са 61 местом, док се на трећем месту по броју мандата налази Зелено-леви фронт са 39.

Ванпарламентарна странка Здравка Поноша СРЦЕ добила је 33 места на листи, Демократска странка 17, странка "Заједно" 15 а Ново лице Србије 12.

Најмање је припало Грађанској демократској партији (9) и Румунској партији - Партидул Ромâн (два).

Иначе, опозициона листа ових опозиционих странака носи назив "Србија против насиља - Мирослав Мики Алексић - Мариника Тепић", а у њеном називу побројане су све странке и организације које су њен део, а има их укупно 11.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести