ИЗБОРИ У СРБИЈИ НА ДНЕВНОМ РЕДУ ЕП За фебруар најављују резолуцију

СТРАЗБУР: Европски посланици гласали су данас да се расправа о стању у Србији након избора нађе у среду на дневном реду пленарне седнице Европског парламента, која ће трајати до 18. јануара.
Evropski parlament Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Посланици су одлучили да се на дневном реду пленарне седнице парламента у фебруару ове године нађе резолуција о изборима у Србији.

Председница Европског парламента Роберта Мецола рекла је да су социјалисти, Обновимо Европу, Зелени и Левица тражили да се разматра стање у Србији након избора, после расправе о владавини права и слободи медија у Грчкој.

Аустријски посланик Андреас Шидер из редова социјалдемократа рекао је да су  17. децембра одржани ванредни избори у Србији, тврдећи да је на њима било бројних неправилности, којима је подривен изборни процес.

Он је тражио доношење резолуције о изборима у Србији.

Известилац  ЕП за Србију Владимир Билчик позвао је да се резолуција донесе тек након што буде објављен коначан извештај ОДИХР-а, канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права.

"Подржавамо дебату, али бисмо желели да имамо резолуцију тек када буде објављен коначни извештај ОДИХР", навео је Билчик.

Он је додао да би, ако је могуће да се постигне договор о резолуцији до објављивања извештаја ОДХИР-а, то био свеобухватан договор.

Он је нагалсио да и даље не постоји датум за објављивање извештаја, али да ће до тога доћи у наредним недељама.

Пленарна седница ЕП почела је данас одавањем почасти бившем председнику Европске комисије Жаку Делору, који је преминуо крајем децембра.

Пленарна седница ЕП трајаће до 18. јануара.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести