Изборна правила се не мењају у четвртој години мандата

Колегијум Скупштине Војводине није подржао иницијативу владајуће Демократске странке о промени Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика за покрајински парламент.

Став је председника и потпредседника, као и шефова посланичких група у Скупштини Војводине, осим представника ДС-а, да се у изборној години не мења изборни систем. Војводина је у изборној години од 6. маја и избори би требало да се одрже најкасније до 22. маја следеће године, или чак већ 20. децембра ове.

– Став Српске напредне странке је веома јасан: изборна правила се не могу мењати у четвртој години мандата – рекао је за „Дневник“ потпредседник Скупштине Војводине Ђорђе Милићевић из СНС-а. – Ми смо већ увелико у тој четвртој години мандата и то је једноставно у политичкој пракси неписано правило да се у тој последњој години мандата не спроводе никакве промене изборних правила.

Како је додао: руководећи се тим ставом, СНС не може подржати ниједну иницијативу која иде у том правцу.

– Не улазимо у даљу анализу шта ти предлози садрже. Подсетићу вас на то да је пре непуну годину у Скупштини Војводине промењена одлука која дефинише изборна правила у Војводини. Она подразумева чист пропорционални систем, и за нас је то сада једина важећа одлука па никакве промене у том смислу не могу имати нашу подршку – рекао је Милићевић.

Демокртаска странка, која је у коалицији с Лигом социјалдемократа Војводине и Савезом војвођанских Мађара, недавно је предложила да се, уместо пропорционалног изборног система, у Војводину уведе персонализовани пропорционални систем, који подразумева да Покрајина не буде једна изборна јединица, него да се подели на 120 с по 14.500 бирача који би гласали за посланичке кандидате по имену и презимену. Дакле, како је то шеф посланичке групе демократа Борислав Новаковић објаснио новинарима, посланике не би бирале странке, него директно грађани. Предлог ДС-а, међутим, још није стигао у Скупштину Војводине у званичној форми, у виду нацрта или предлога, него само као идеја за размишљање.

Промену изборног система у овом тренутку не прихвата ни посланичка група окупљена око Социјалистичке партије Србије.

– О различитим формама изборних правила можемо разговарати, али не сада, када је Војводина у изборној години – рекао је шеф посланичке групе СПС-а Павле Будаков.

Ни СВМ није за промену изборних правила у овој години, иако странка Иштвана Пастора прошле године није подржала предлог свог коалиционог партнера ЛСВ-а да се у Војводини, уместо ранијег комбинованог изборног система, када је 60 посланика бирано по већинском, а 60 по пропоционалном, уведе чист пропор-

ционални систем.

– Чист пропорционални систем не уважава специфичности Војводине и ако се тако бирају посланици, неће свака локална самоуправа имати своје представнике у Скупштини Војводине – рекао је за „Дневник“ шеф посланичке групе СВМ-а Шандор Егереши. – То је и даље наш став, међутим, иницијативу демократа не можемо прихватити у последњој години мандата Скупштине јер се у изборној години правила не мењају.

Он је додао да у наредној години, или у скорој будућности, свакако треба отворити расправу о увођењу нових изборних правила у Војводини, која би уважила специфичности Покрајине.

– Без обзира на то што је у Републици у току реформа политичког система, што подразумева и промену броја посланика у парламентима, сматрамо да у Војводини треба пронаћи другачије решење од овога што имамо, кад је реч о избору посланика за Скупштину Војводине, тим пре што је одређивање изборних правила у Покрајини јесте у надлежности Скупштине Војводине – рекао је Егереши.

Е. Марјанов

 

Основе закона о финансирању до краја месеца

Колегијум Скупштине Војводине је упутио захтев Покрајинској влади да преко Секретаријата за финансије ступи у контакт с надлежним министарством Владе Србије да би се сачинио што квалитетнији закон о финансирању Војводине.

– С обзиром на то да је министар финансија 4. јула најавио да ће се основи закона о финансирању АП Војводине донети до краја месеца, а након тога ће се ићи на његову израду, на Колегијуму смо закључили да Покрајинска влада на неки начин, рецимо преко Секретаријата за финансије, треба да ступи у контакт с Министарством финансија Србије, да изнесе своје ставове и да учествује у формирању тих основних ставова за израду закона о финансирању – рекао је Павле Будаков.

Он је додао да су на Колегијуму оценили да би се на тај начин дошло до квалитетнијег решања него да се ради на „два колосека“, односно да Министарство пише свој предлог тог важног правног акта, а Скупштина Војводине, као овлашћени предлагач закона, свој.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести