Ј. Јоксимовић: Ништа ново од Хрватске

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас, реагујући на то да су се на седници Комитета за проширење (КОЕЛА) у Савету ЕУ представници Хрватске поново "жалили" на Србију, да то није ништа посебно ново од нашег суседа, али да их више занима како ће се чланице поставити према кредибилној политици проширења, и да ли ће подржати отварање неколико поглавља до краја године.
zastave srbija hrvatska, tanjug
Фото: Tanjug/ Z.Žestić, ilustracija

"Ако је тако било, а изгледа да јесте, ништа посебно ново од нашег суседа, нека успут ураде интроспективну анализу, јер то што се повремено дешава у Хрватској је озбиљан изазов за вредности ЕУ, али то је питање за њих", рекла је Јоксимовић Танјугу.

Мене више занима, истакла је, како ће се чланице поставити према кредибилној политици проширења, и да ли ће подржати отварање неколико поглавља до краја године, јер доста позитивних резултата у реформском процесу је Србија предузела и имамо резултате веома уверљиве за отварање неколико поглавља.

На седници Комитета за проширење (КОЕЛА) у Савету ЕУ представници Хрватске поново су се "жалили" на Србију и изнели низ замерки на рачун сарадње у области ратних злочина, говора мржње, као и на слободу изражавања у нашој земљи, пишу данашње "Новости".

Како наводи лист, примедбе су на седници одржаној у уторак имали и представници Бугарске и то на недавно одржане изборе за савете националних мањина, критичке су биле и балтичке земље као и Пољска које су тражиле веће усклађивање Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, а изнели су и забринутост због утицаја који Русија има на овом простору.

Иначе, седници је присуствовао и шеф делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици који је државе чланице позвао да отворе нова поглавља са Србијом.

Он је рекао да је наша земља напредовала у поглављима 23 и 24 правосуђа и владавини права као и да је придруживање Србије декларацијама у заједницкој спољној и безбедносној политици у директној вези са националном политиком према КиМ. Фабрици је затражио и веће разумевање чланица по овом питању.

На овом састанку утврђено је да су три поглавља највише одмакла и то 9, 17 и 18 која третирају финансијске услуге, економску и монетарну политику и статистику.

Према сазнањима "Новости", Међувладина конференција на којој би ова поглавља могла да буду отворена заказана је за 10. децембар.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести